1 av 2
Claes-Håkan Martinsson, t.v. och Ingemar Gustafsson, t.h. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
2 av 2
Lexikon. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
MARK

SFI står inför stora utmaningar

"Många har mycket med sig i bagaget"
1:40 min

En allt större del av invandrarna är flyktingar från konfliktområden där många saknat tillgång till utbildning. Det ställer stora krav på SFI-undervisningen i Sverige.

SFI:n måste anpassas till elever som inte bara har låg utbildningsnivå utan även svåra upplevelser i bagaget. Claes-Håkan Martinsson är rektor för SFI i Mark.

– De här människorna har ju mycket med sig i bagaget och har kanske inte bearbetat det som har hänt i hemlandet. Man har sina släktingar där, många har sina barn kvar, de har åkt på vinst och förlust till Sverige för att sen kunna få hit sina barn. Man vet inte hur det fungerar i Sverige, man ska lära sig allt om det svenska samhället. Att då förstå allt detta samtidigt som någon säger att nu ska du lära dig svenska också; det ger inte de bästa förutsättningarna för inlärning.

Antalet invandrare från konfliktdrabbade områden har ökat, delvis från länder berörda av den arabiska våren men också från Somalia och Afghanistan, två länder där konflikterna avlöst varandra i årtionden och där skolgång för många inte varit en självklarhet. Raha är från Afghanistan och läser på SFI i Mark:

– Här läser jag och kan planera för framtiden; för jobb och för mina barn. Jag hade mycket, mycket problem, jag kunde inte bo kvar i mitt land längre därför att… jag kan inte berätta allt, säger hon.

Trots att Raha inte gått i skolan alls i Afghanistan har hon på kort tid gått igenom flera kurser inom SFI-utbildningen. Men många av dagens flyktingar riskerar att bli kvar länge inom SFI:n eftersom de både saknar tidigare utbildning och samtidigt oroar sig för anhöriga i de länder de lämnat.

– För fem år sedan och mer var det inte så stor andel flyktingar här i Mark som gick på SFI utan det har ökat mycket den senaste tiden. Men det har det ju gjort i hela Sverige så det är samma sak överallt, säger Ingemar Gustafsson som är SFI-lärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".