1 av 2
Tårtätaren Alice, 10 år, och hennes lillebror Wilmer, 8 år. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
2 av 2
Skolavslutning på sjukhuset. Foto: P4 Sjuhärad
BORÅS

Sjukhuset firade skolavslutning

Lekterapeut: "Det betyder mycket att få lämna det sjuka"
4:13 min

Den blomstertid nu kommer och jordgubbstårta. Så likt en vanlig avslutning som möjligt fast den ägde rum på lekterapin på SÄS.

Att det är skolavslutningstider har väl knappast undgått någon. Men alla barn har inte möjlighet att vara med på sin skolavslutning. Det handlar om barn som vårdas på sjukhus - och för dem ordnade därför sjukhusskolan på sjukhuset i Borås en egen avslutning idag.

– Det är väl jätteviktigt att få ha en avslutning. Det vet man väl själv när man var liten att det var något som man såg fram emot. Att få klä upp sig och få ett avslut, säger Mathias Dahlander som arbetar som sjukhuslärare. 

Efter högtidlig avslutning i sjukhuskyrkan inne på sjukhuset i förmiddags, med sommarpsalmer och sommartal, så väntade jordgubbstårta uppe i lekterapins lokaler.

Ett av barnen som var med på avslutningen är tioåriga Alice Davidsson. Men hon fick vänta en stund innan hon kunde ta tårta - eftersom hon inte visste hur stor tårtbit hon kunde ta.

-- Jag har diabetes så jag vet inte riktigt hur många enheter, säger hon.

Hur var det att ha avslutning här på sjukhuset?

– Bra.

Sjukhusskolan samarbetar nära med lekterapin på sjukhuset. Och både skolavslutningen idag och lekterapins vanliga verksamhet är jätteviktiga för de barn som vårdas på sjukhuset, säger Stina Ekdahl, som är lekterapeut.

– Det betyder oerhört mycket för dem att få komma hit och lämna avdelningen för en stund. Lämna det sjuka och komma till det friska. Lekterapin är en frizon, när de kommer till oss så är det lugnt och de kan få göra det som de vill, säger Stina Ekdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".