Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Sjuksköterskor saknas på SÄS

Uppdaterat fredag 7 juni 2013 kl 13.28
Publicerat fredag 7 juni 2013 kl 07.20
Personalchefen: "Många får jobba över"
(1:53 min)
Det fattas många sjuksköterskor på SÄS. Foto: Jan-Åke Thorell, P4 Sjuhärad.

Det saknas ett tiotal sjuksköterskor på SÄS. Lasarettet i Borås får inte tag i tillräckligt med sommarvikarier vilket innebär att ordinarie personal får jobba över.

Det finns fortfarande ett tiotal luckor att fylla då det gäller sommarens bemanning av sjuksköterskor på SÄS, men läget är inte akut och kommer inte påverka vården, berättar personalchefen Pernilla Bergwall:

- Vad gäller sjuksköterskor ser bemanningen bättre ut nu är vad den gjorde tidigare i vår. Vi har även korrigerat antalet öppna vårdplatser så de är anpassade utifrån den bemanning vi har, och för att kompensera har vi anställt fler undersköterskor.

Kommer det här påverka vården?

- Vården ska inte påverkas någonting, vi kommer under semesterperioden ha dagliga sittningar där vi tittar på hur bemanningen ser ut och efter behovet omfördela personal så patienterna får bästa tänkbara vård, säger Pernilla Bergvall.

Det har som vanligt varit svårt att hitta sjuksköterskor som kan jobba på sommarhalvåret. Konkurrensen mellan landets olika sjukhus om nyutexaminerade sjuksköterskor är tuff vilket har lett till att lönerna pressats uppåt men på SÄS är det ingångslön som gäller:

- Vi har en fastställd ingångslön i Västra Götalandsregionen som sjukhusen håller sig till, men sedan är det nog så att lönerna kan ligga högre på andra platser.

De luckor som fortfarande finns kommer SÄS hantera med att befintlig personal får jobba över.

- Vi löser väldigt mycket med hjälp av egen personal som får jobba övertid, vi har en fantastisk personal som kommer hjälpa oss med detta.

Marcus Ålsnäs
marcus.alsnas@sverigesradio.se

Sköterskor får 50 000 i månaden

I Västra Götaland har det inte varit aktuellt att betala extra för att få personal till vården i sommar. en i Stockholm lockas sjuksköterskor på Karolinska universitetssjukhuset med 15 000 kronor extra om de kan skjuta på två semesterveckor. 
På så sätt försöker sjukhusen lösa personalbristen i sommar, skriver DN. Enligt tidningen tar de flesta sjukhusen i Storstockholm till liknande grepp, men Vårdfacket är kritiskt mot uppläggen eftersom de anser att sjuksköterskorna behöver sin sommarvila. 
Ett bemanningsföretag, Zest Care, har rekryterat sjuksköterskor till Sydsverige genom att erbjuda pensionerad sjuksköterskor 50.000 kronor i månaden inklusive OB-tillägg, det skriver Göteborgsposten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".