Arbetsförmedlingen. Foto: Scanpix.
Borås

Inte för sent för sommarjobb

Arbetsförmedlaren. "Det finns sommarjobb"
1:50 min

Det finns fortfarande sommarjobb trots att skolan nu är slut. Det äsger man på Arbetsförmedlingen i Borås. Men det är många om budet och det kan ta tid att komma fram.

Den första vardagen efter onsdagens studentfirande var det många unga som kom till arbetsförmedlingen i Borås för att söka jobb och sommarjobb.

Under det senaste året har den öppna ungdomsarbetslösheten i Sjuhärad sjunkit, endast Ulricehamn och Bollebygd är undantag.

Men den första vardagen efter onsdagens studentfirande var det många unga som kom till arbetsförmedlingen i Borås.

Trängsel direkt
Det är fredag förmiddag och Arbetsförmedlingen i Borås har fullt upp, klockan är halv elva och köerna har redan vuxit sig långa, men så är det också den första vardagen efter onsdagens studentfiranden, många unga är här för att skriva in sig för första gången, och på så sätt visa samhället att de finns till arbetsmarknadens förfogande, så att de kan få hjälp från Arbetsförmedlingen med att söka jobb, dessutom kan Arbetsförmedlingen ibland erbjuda praktikplatser och kompletterande utbildning.

För även om det är en tuff verklighet som möter den som just är på väg ut i arbetslivet, går det att trösta sig med att det faktiskt råder brist på utbildad arbetskraft inom många yrken, och vägen dit går ofta via skolbänken.

Bristyrken
Exempel på bristyrken är civilingenjörer, fordonsmekaniker, gymnasielärare i matematik, verktygsmakare, förskollärare, tunnplåtslagare, läkare, specialistsjuksköterskor samt ingenjörer, arbetsledare och yrkesarbetare inom bygg och anläggning.

Fast för de studenter som just gått ut gymnasiet och på riktigt börjat fundera på vad de ska göra handlar det kanske i första hand om att få tag i ett sommarjobb, en av dem är Björn Söderling som tog studenten i onsdags:

– Helst inom något praktiskt yrke, inom hotell och så, jag gick handel men vill bli massör, jag tänkte att en spa-anläggning kunde vara skoj att arbeta på.

- De ser väl ganska bleka ut, åtminstone enligt media men de rapporterar väl lite vad de vill.

Sommarjobb
Men trots att det kan verka blekt ut finns det fortfarande lediga sommarjobb att söka, Nicole Bouyer är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Borås:

– Jobb finns alltid, men förutsättningarna hade ju varit bättre om de varit tidigt ute och sökt.

Elin Walldén som tog studenten i onsdags är en av dem som vill plugga i höst och söker jobb för sommaren:

– Jag har sökt vidare så jag hoppas att jag får något under sommaren åtminstone.

Marcus Ålsnäs
marcus.alsnas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".