1 av 2
Kristian Väliluoto som det fega lejonet och Fanny Andersson som Dorothy i Kulturföreningen Tågets sommarspel. Foto: Mikael Medin, P4 Sjuhärad
2 av 2
Dansen sitter med det är fortfarande många kostymer kvar att sy.
Borås

Trollkarlen från Oz på Parkteatern i sommar

1:22 min

I sommar är det återigen dags för Kulturföreningen Tågets sommarspel. Årets föreställning blir Trollkarlen från Oz. Vid 14 tillfällen i sommar har man chans att se pjäsen, som blivit verklighet tackvare hårt ideellt arbete.

– Det är nåt så fantastiskt med teater, jag vet inte exakt vad det är men det är sådan otrolig glädje och så härlig gruppkänsla, säger regissören Jonas Zughaft.

– Att vi gör någonting som vi är jätte stolta över och jobbat stenhårt med, alla mot samma mål och sen få visa upp det för andra, det är otroligt roligt.

Det är 14:e gången som Kulturföreningen Tåget håller sitt sommarspel, förra årets Aladdin var välbesökt så i år ville man höja ribban med ännu mer scenografi, sång och dans och specialeffekter. Allt arbete sker ideellt och med mindre än tre veckor kvar till premiären börjar det kännas lite stressigt, berättar regissören Jonas Zughaft.

– Det blir mycket nattarbete och tidiga morgonar, framför allt nu mot slutet då blir det nästan dygnet runt. Vi gör ju allt själva, så det är upp emot 70 kostymer som ska tillverkas, jätte stora scenografier som ska byggas, massa danssteg som ska övas in och låttexter som ska sitta.

Men det hårda arbetet är inget som avskräcker skådisarna. Kristian Väliluoto som spelar det fega lejonet har hjälpt till att bygga en tre meters version av trollkarlens huvud, det gör att pjäsen blir mer personlig säger han.

– Det är ju det som drar en, även om det är mycket slit och jobb innan så får man tillbaka det när man står på scen snart. Det är bara två och en halv veckor kvar så det känns underbart.

Mikael Medin

mikael.medin@sr.se
033-17 75 71

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista