Foto:Lars Andersson
BORÅS

Kritiserad moderat kritiserar partikultur

Engström "Det var en rättegång"
1:25 min

Moderaten Olle Engström tvingades avgå efter en kritiserad debattartikel om Husbykravallerna. Nu har han skrivit ett öppet brev till kommunfullmäktige, där han kritiserar Boråsmoderaterna för bristande demokrati.

Den 29 maj publicerade Borås Tidning kommunfullmäktigeledamoten Engströms debattartikel om kravallerna i Husby. Titeln var "Okontrollerad invandring orsak till upploppen", vilket gav upphov till kritiska röster inom det egna partiet. Samma kväll höll Moderaternas kommunfullmäktigegrupp en intern förtroendeomröstning om Engström, vilken han förlorade.

Nu har Engström skrivit ett öppet brev till samtliga ledamöter i Borås kommunfullmäktige, där han ger sin syn på vad som hände under det partimöte som resulterade i att han tvingades avgå. Enligt Engström handlar det inte om demokrati och han hävdar att ledarskapet inom partiet fullständigt har havererat.

– Det visade sig att det inte var något vanligt partimöte, det var en rättegång, Man skulle inte ha någon enskild överläggning, utan man skulle bestämma straffet och sedan skulle dom avkunnas. Enligt mig är det inte vettigt, inte ens brottslingar behandlas på det här sättet. Det var bara en fråga om hur man skulle avrätta Olle Engström.

Det gjordes även försök från Moderaterna i Stockholm att tysta dig?

Ja, det skedde på förmiddagen då deras pressekreterare ringde och sa att jag inte skulle tala med pressen.

Hur reagerade du på det?

– Oerhört negativt, jag är fullt kapabel att stå för det jag skrivit och ta konsekvenserna.

Förtroendeomröstningen slutade 9-7 till Engströms nackdel, och han tvingades avgå från samtliga politiska uppdrag för moderaterna. Han har dock valt att sitta kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige, och säger att det stora stöd han fått från allmänheten är ett starkt skäl till att han tänker fortsätta med politiken.

– Ett antal personer har sagt "Starta ett eget parti Olle, vi röstar på dig".

Engström uppger dock att det snarare lutar åt att han söker sig till ett annat parti, och att förstahandsvalet är Kristdemokraterna.

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".