Foto:Jens Meyer/Scanpix
Båtliv

Vattenskoterlagar ses över efter allvarliga olyckor

"Inte minst för säkerheten"
1:20 min

Havs och Vattenmyndigheten, HaV, ska  se över lagarna för vattenskotrar. För en knapp månad sedan skedde en allvarlig olycka på Lidan efter att två vattenskotrar kolliderat.

Vattenskotrar har uppmärksammats den senaste tiden, bland annat skedde en olycka i Lidan förra månaden och två personer fick föras till sjukhus. Nyligen blev också en kvinna påkörd av en vattenskoter i Mälaren och en man avled i Stockholms skärgård efter att ha kört in i klippor med en vattenskoter.

– Vi är fullt medvetna om att det finns problem och det är problem med både växt- och djurliv, men inte minst för människors upplevelser och säkerheten, säger Björn Risinger, chef och generaldirektör på HaV.

Det är på uppdrag av regeringen som myndigheten ska utreda och kartlägga olägenheter från vattenskotrar och mindre motordrivna havsfarkoster. Problemet med lagarna idag är att det är svårt att fälla någon även om man bryter mot lagen.

– Det handlar om att den svenska lagstiftningen är ifrågasatt när man jämför den med EU:s lagstiftning och det har varit ett par olika domar som har gjort att det är svårt för polisen och kustbevakningen att få fram de uppgifter som behövs för fällande domar.

– Är det detta som utredningen kan komma fram till- att det kanske är dags att ändra på detta?

– Ja det är nog en av anledningarna till att vi har fått det här uppdraget. Vi har också som uppdrag att föreslå nya lagtexter och förordningstexter om vi upplever att det behövs, säger Björn Risinger.

Reporter: Kristoffer Hilmersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".