Falco Güldenpfennig välkomnar Engström. Foto:Bo Thorin SR
BORÅS

KD välkomnar Engström

Fullmäktigeledamoten Olle Engström uteslöts ur Moderaterna efter en uppmärksammad debattartikel i BT om Husbykravallerna. Nu välkomnas han in i Kristdemokraterna av partiets gruppledare i Borås, Falco Güldenpfennig .

Güldenpfennig säger att han känner Engström sedan tiden då de båda satt i Borås Lokaltrafiks styrelse.

– Jag uppskattar Olle mycket, både som politisk ledare och som människa. Ur min aspekt är han absolut välkommen.

Güldenpfennig säger att han även pratat med andra inom KD som är av samma åsikt.

–  Vi ser inte det som något konstigt, han har inte begått något brott eller gjort något annat som skulle göra honom olämplig.  

Har du varit i kontakt med Olle Engström efter debattartikeln?

Olle och jag har talat fortlöpande, även efter debattartikeln, och jag har sagt samma sak till honom som jag berättar här.

Güldenpfennig tillbakavisar att han direkt skulle ha tipsat om KD, men säger samtidigt att det inte kom som någon överraskning att Engström hade sympatier för partiet.

– Jag känner mycket väl till att han har en positiv syn på vårt parti.

På frågan om huruvida han sympatiserar med innehållet i Engströms debattartikel säger KD:s gruppledare att han håller med om att invandringspolitiken har misslyckats på såväl ett svenskt som på ett europeiskt och globalt plan. Men det finns också formuleringar i artikeln som han invänder emot.

– Som att det skulle vara okontrollerad invandring, till exempel. För det första är det ju inte riktigt sant, och för det andra ger det utrymme för hänsynslösa spekulationer, man kan ju vända och vrida det till något väldigt negativt.

– Hur tror du att han skulle tas emot, i och med att han blivit i princip utslängd av Moderaterna?

Jag tror inte att det kommer att bli särskilt dramatiskt, han kommer väl att tas emot som vem som helst, även om han har med sig en bakgrund som givetvis kommer att diskuteras.

Kan det inte bli en nackdel för partiet om ni får med er en person som har blivit väldigt diskuterad?

Det kan det givetvis, men jag tror inte det.

Nyheterna idag

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".