Jannis Tsilfoglou med barnbarn. Foto: Anna Rydholm/ P4 Sjuhärad

Grekisk radio tystnade

Det statliga grekiska Tv- och radiobolaget ERT lade ned sina sändningar natten till idag. Detta efter regeringens chockbesked om att verksamheten ska upphöra med omedelbar verkan.

Även i Borås är känslorna upprörda. Jannis Tsilfoiglou, ordförande för Grekiska föreningen i Borås berättar att det kom som en stor överraskning när en talesperson för regeringen igår gick ut och berättade att de statliga kanalerna skulle släckas ner.

-- Det som hände igår eftermiddag kom som en överraskning för alla, den statliga TV:n är det som folk ser mest på.

Grekisk Public service består av tre Tv-kanaler och fem radio-kanaler, samtliga ligger nu nere.

Jannis Tsilfoiglou säger att reaktionen på beslutet har varit stark, såväl i Grekland som från greker bosatta i andra länder.

– Folk har ringt och protesterat, de undrar vad regeringen håller på med. Det handlar om vårt språk. Vad ska de grekerna som lyssnar på radio och ser på TV göra, ska de tvingas gå till de privata alternativen?

Tsilfoiglou berättar att rykten om att kanalerna skulle släckas ner började cirkulera redan för några veckor sedan, men att regeringen då gick ut och förnekade det.

– Det är rena parodin. De leker med folk, lurar folk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".