Zaher med sin gode man Ella Lundgren Foto: Maja Jerosimic
TRANEMO

Stor glädje och lättnad - Zaher får stanna i Sverige

Zaher: "Jag slipper vara orolig!"
1:18 min

Nyligen kom besked om att Zaher, ensamkommande flyktingbarn från Afganistan, får permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han har bott på ett asylboende i Tranemo i nära ett år men riskerade avvisning till Italien, som var det första Eu-land han kom till. Idag besökte han Migrationsverket och fick papper på att det blivit klart.

Zaher var väldigt nära att bli utvisad till Italien, det land han först kommit till som asylsökande från Afghanistan. Detta trots att han berättat om att han utsatt för övergrepp och våld där.

Ny flyktingpolitik
Det här fallet fick ett lyckligt slut, Zaher fick sitt ärende överfört till Sverige och nu har han fått permanent uppehållstillstånd här.

Idag blev alla papper klara och Zaher är lättad och glad.

– Jag är verkligen jätteglad! Jag är glad att jag slipper tänka så mycket och vara orolig, säger han.

Ella Lundgren, god man till Zaher, är lättad också hon.

– Det känns fantastiskt bra att vi nått slutmål - med en ny början. Och jag hoppas att det här har kunnat göra att vi också kunnat hjälpa andra i samma situation. Att det finns en möjlighet och att alltid titta på möjligheterna, säger hon.

Idag klubbas en ny gemensam flyktingpolitik i Europaparlamentet. Det innebär bland annat att ledamöterna röstar igenom den nya Dublin-förordningen, som avgör vilket land som är ansvarigt för att behandla en asylansökan. Enligt de nya reglerna ska asylsökande inte skickas till EU-länder där det finns risk för omänsklig eller förnedrande behandling.

Viktig dom
I förra veckan kom det en dom i Europadomstolen som lär få betydelse för ensamkommande flyktingbarns asylärenden. Domen fastslår att ensamkommande barn är en särskilt utsatt grupp, och att de som regel inte ska bli överförda till en annan medlemsstat.

Ett ensamkommande flyktingbarn ska ha rätt att få sin sak prövad i det EU-land där han eller hon befinner sig. Den nu aktuella domen rör tre barn som har velat få sin asylansökan prövad i Storbritannien. Och det här domen väntas få stor betydelse för kommande Dublinärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".