Mahri Sörman och hennes kollegor blev uppsagda, men vd:n firade med dyrt vin. Respektlöst, tycker hon. Foto: Maja Jerosimic, SR Sjuhärad
BORÅS

Hon blev uppsagd - vd:n firade med vin

Uppsagda Mahri "Har varit en sorgeprocess"
4:33 min

Mahri Sörman är en av många lärare som förlorade jobbet när John Bauer-koncernen gick i konkurs. När vd:n Anders Hultin igår lade upp en bild på Facebook med en flaska vin för 800 kronor kändes det för henne som ett hån mot både personal och elever.

– Respektlöst tänkte jag. Det är hans privata facebooksida och han får dricka vilket vin han vill, och kostar det 799:- och gör honom lycklig så gör det då, men håll det för dig själv.

Vad tyckte du om kommentaren då, "Because I'm worth it"?

– Det var ett hånflin mot alla människor idag, alla vi lärare och elever.

Sorglig avslutning
Mahri Sörman och hennes kollegor blev uppsagda redan i februari, och har haft vårterminen på sig att hantera beslutet. Hon kallar det ett sorgearbete för både personal och elever.

– Ledningen och Anders Hultin har krävt att vi ska vara professionella ända till slutet. Men jag tycker inte att det är professionellt att sitta på Facebook med en sådan flaska vin, säger hon.
Något tack från ledningen har de inte fått, bortsett från sin egen rektor.

Du kommer precis från ett möte på arbetsförmedlingen. Vad har det inneburit för dig att John Bauer lägger ner?

– En del av mitt hjärta försvann. Jag har varit med och byggt upp den skolan kan man säga, den hade funnits i ett år när jag kom dit för att ta hand om idrottsundervisningen.  Det har varit upp och ner med känslorna hela våren.

Hon beskriver ettornas och tvåornas avslutning, som är skild från treornas student, som fruktansvärt sorglig. Där satt elever som egentligen skulle kommit tillbaka till skolan, men som nu blir utspridda på olika skolor.

"Det är ett hån"
Att jobba på en friskola har inte alltid varit helt lätt. Mahri Sörman har ofta fått försvara sin arbetsplats. Men när skolan sedan såldes till ett investmentbolag kunde lärarna inte påverka processen.

– Och då blir det andra saker, säger Mahri Sörman. Rune Tedfors som startade John Bauer en gång hade ändå ett skoltänk och en tanke bakom pedagogiken.

Så du känner att du lagt ner själ och hjärta, och så firar den som lett det här med en flaska vin.

– Ja, det är ett hån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".