Per-Olof Hermansson. Foto: Jan-Åke Thorell.
SOCIALEN I MARK

Många chefsbyten på socialen

"Behöver arbeta med kommunikationen"
1:29 min

Sedan krisen på socialen i Mark bröt ut 2010 har många chefer vandrat ut och in på förvaltningen. P4 Sjuhärads granskning visar att 18 personer tillträtt någon av förvaltningens 39 chefsbefattningar.

I veckan har vi berättat om resultatet i den externa konsultrapport - som utrett socialförvaltningen i Mark. Enligt rapporten har ledningsarbetet inom socialtjänsten i stort sett havererat, på grund av den stora påfrestning den så kallade socialskandalen inneburit.

Ett exempel på den svåra situationen är den höga omsättningen av chefer inom förvaltningen. Enligt den granskning P4 Sjuhärad gjort med hjälp av kommunledningskontoret framgår det att 18 personer tillträtt någon av socialförvaltningens 39 chefsbefattningar, sedan 2010.

– På ledningsnivå så behöver vi arbeta med kommunikation, ledning och styrning, säger Per-Olof Hermansson (KD), ordförande för socialnämnden.

Hög omsättning på chefer
Även med reservation för att en del av de 18 tjänsterna tjänsterna blivit tillsatta genom internrekrytering och att en del av tjänsterna inte fanns 2010 går det bara att beskriva som en mycket hög omsättning på chefer.

Marks kommunchef, Haleh Lindqvist, säger att hon inte har någon färdig plan för vad som bör ske men pekar, precis som Per-Olof Hermansson, på bristande intern information och kommunikation.

– Vi måste säkra att informationen internt fungerar, och då får vi göra särskilda satsningar, säger Haleh Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".