1 av 5
Gunnar Kry visar upp en magnolia. Foto: Amanda Petersson
2 av 5
Utsikt från paret Krys trädgård i Rydal. Foto: Amanda Petersson
3 av 5
Gunnar och Sonja Kry i sin trädgård. Foto: Amanda Petersson.
4 av 5
Magnoliablomman används i traditionell kinesisk och japansk naturmedicin. Foto: Amanda Petersson
5 av 5
Prunkande Azaleor i Krys trädgård. Foto: Amanda Petersson

Trädgårdsäventyr i Rydal

Del 1: "Jag räknar aldrig mina växter"
5:44 min

I Rydal finns en väldigt speciell trädgård som tillhör Gunnar och Sonja Kry. Den är över 3000 kvadratmeter och fylld med speciella växter. Följ med vår reporter Amanda Petersson på en rundtur bland buskar, blommor och dammar

Som en miljö ur Alice i Underlandet, så beskriver vår reporter Amanda Petersson trädgården i Rydal. Mörkrosa azaleor står jämte vita trilliumblommor och kinesiska miniorkidéer. Gunnar säger att hans konstintresse kommer väl till pass när han arbetar i sin trädgård.

– Jag tänker mycket i färger och former.

Gunnar har, som han säger," levt med blommor hela livet". Han började med trädgårdsskötsel redan som 19-åring, då han tog över trädgården från sina föräldrar. Idag är han 85, och har alltså arbetat med trädgården i över 65 år. Han har många minnen från trädgården, som när han odlade potatis under krigsåren.

Många som sliter med sina trädgårdar har blivit varse att alla växter inte lämpar sig inte för det karga västsvenska klimatet. Gunnar berättar att han brukar ta hjälp av bekanta som arbetar på Botaniska trädgården i Göteborg, som kan ge honom tips och råd. Men ibland slår det ändå fel och växter dör, något som kan kännas vemodigt.

– Det är klart, har man haft en fin växt i 30, 40 år som sedan bara är borta, den saknas ju.

– Blir det som en kompis?

– Det är som en kompis ja.

Ibland får man också vänta länge, Gunnar har växter som blommar först 20 år efter sådd.

– Tröttnar du inte på att vänta?

– Nej, det är alltid spännande när man frösår, man kanske aldrig har sett blomman på riktigt, utan bara på bild. Ofta är det så att det är vi trädgårdsamatörer som går i bräschen och testar nya växter, sedan kommer plantskolorna efter.

Och experimenterar man, så kan man ibland lyckas göra det som först tycktes omöjligt.

– När jag blörjade en gång i tiden så var det inte tal om att odla magnolior, det skulle helt enkelt inte gå här. Men sedan började amatörerna att prova, och nu har vi åtta, tio sorters magnolia i Sverige.

– Vad ska man tänka på om man vill ha en riktigt fin magnolia?

– Inte så mycket, men läget ska inte vara alltför vindpinat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".