Fruktlådor - en av Stora Enso Packagings produkter. Foto: Stora Enso.
MARK

Stora Enso drar ner - drabbar Skenefabriken

Skogsindustrikoncernen Stora Enso planerar att minska personalstyrkan med cirka 2 500 personer, varav 750 i Sverige. Stora Enso Packaging i Skene kommer att beröras, men först efter sommaren blir det klart på vilket sätt.

Neddragningen väntas minska koncernens fasta kostnader med upp till 200 miljoner euro, cirka 1,7 miljarder kronor, om året. Denna beräkning inkluderar den tidigare aviserade minskningen om 30 miljoner euro inom affärsområdet Building and Living.

Det är ännu inte klart hur många anställda som blir av med jobbet på respektive ort. De fackliga förhandlingarna kommer att inledas nu och vara klara någon gång efter sommaren. Först då vet man hur nedskärningar kommer att slå mot fabriken i Skene.

Enligt företaget är det inte fråga om någon minskning av kapaciteten på bruken i Sverige. I stället ska nedskärningarna ske inom administration, tjänster och service, och genom effektiviseringar.

Stora Ensos vd Jouko Karvinen konstaterar i en skriftlig kommentar att den nya omgången av effektiviseringsåtgärder blir smärtsam för medarbetarna, som redan genomgått flera besparingsprogram på senare tid.

– Men vi måste reagera på den svaga europeiska ekonomin, strukturellt krympande marknader inom vissa av våra verksamheter och vår låga lönsamhet. Vi måste möta verkligheten och sedan försöka stödja de anställda som berörs av planerna på ett ansvarsfullt sätt, säger Karvinen.

Mer information kommer att lämnas i samband med delårsrapporten om en månad.

I Sverige har Stora Enso såväl tillverkning av tidningspapper som förpackningar och annat papper, och skogsverksamhet. Nedskärningarna kommer att drabba alla delar, uppger bolaget.

I dagsläget har Stora Enso 5 900 anställda i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".