Ungdomsmottagningen - lättare att nå på nätet än i verkligheten. Foto: Scanpix

Långa köer till ungdomsmottagningen

Gunnel Sjöberg: "Vårdcentralerna måste ta ansvar"
1:22 min

Det har under de senaste åren varit lång kö för att få träffa en psykolog på ungdomsmottagningen i Borås, ibland upp till fyra månaders väntetid.

Sedan 2009 ska ungdomsmottagningens psykologer nämligen främst finnas i krissituationer, medan ansvaret för psykisk ohälsa nu istället ligger hos vårdcentralerna.

Ungdomsmottagningen i Borås hoppas på mer resurser för att kunna minska köerna, men enligt Gunnel Sjöberg på Hälso- och sjukvårdsnämndens kansli i Borås är det inte aktuellt. Hon säger att problemet beror på att vårdcentralerna fortfarande lägger över mycket ansvar på ungdomsmottagningarna, eftersom man ännu inte har hunnit bygga upp rutin och kompetens för att ta hand om unga patienter.

– Tyvärr är det så att vårdcentralerna ofta remitterar till ungdomsmottagningarna, vilket de inte bör göra – det ska egentligen vara tvärt om.

Men problemet beror även på att ungdomarna själva gärna söker sig till ungdomsmottagningarna i första hand.

– De känner sig förmodligen mer bekväma med ungdomsmottagningarna, det är en lättillgänglig verksamhet som de kanske har erfarenhet av och känner mer förtroende för.

Samtidigt ökar den psykiska ohälsan, och köerna blir alldeles för långa.

Gunnel Sjöberg tycker ändå att det är viktigt att det finns tillgång till en psykolog på ungdomsmottagningarna, men säger att vårdcentralerna måste ta sitt ansvar för att köerna ska minska. Hon vill också se att hälso- och sjukvårdsnämnden kontrollerar att vårdcentralerna verkligen följer de riktlinjer som de har fått.

– Det är ju problem när de blir köer inom en lågtröskel-verksamhet som denna. Konsekvenserna blir ju att ungdomar med krisreaktioner och psykisk ohälsa riskerar att bli sjukare i sin väntan. Så vårdcentralerna måste ta ett större ansvar helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".