Colour of love- utbildning i RFSL:s lokaler. Foto: Anna Johansson

Färgstarka sexambassadörer på sommartorsdagarna

Sexambassadören: "Osäkert sex är dåligt sex"
3:37 min

Snart sparkar sommartorsdagarna med konserter och arrangemang i centrala Borås igång igen. I år så kan du dessutom springa på RFSL:s sexambassadörer i "Colour of Love".  

Kim Johansson jobbar aktivt för RSFL i Helsingborg och är en av samordnarna för Colour of Love-projektet.  Projektet handlar mycket om att våga öppna upp och prata om sex, men Kim säger att man som ambassadör trots det har vissa tabun.

--  Vi får aldrig någonsin fråga någon: "Har du säkert sex?" Istället ska man säga "Vet du hur man har säkert sex?" Då fokuserar vi på informationen och inte personen.

Ambassadörerna i Colour of Love arbetar aktivt för att upplysa om säkrare sex och försöka motverka riskbeteende. Målet är att bidra till att sex blir så bra och säkert som möjligt, något som enligt Kim går hand i hand.

– Osäkert sex är ofta dåligt sex. Man kan få ångest efteråt och tycker att det är jobbigt. Säkrare sex är alltså en väg till bättre sex, man skyddar sig själv och respekterar sin egen kropp. Då känner man också att man mår bra av det.

Kim berättar att man som ambassadör får kontakt med många människor som kommer fram och vill prata. Många berättar då att de har osäkert sex, även om vissa försöker skämta bort det.

– Väldigt många säger att "jag har jättemycket sex utan kondom". Då brukar jag tänka att det är något som faktiskt oroar dem, även om de försöker framställa det som ett skämt inför sina vänner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".