Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX
BOLLEBYGD

Bollebygds kulturskola sämst i Sverige

Kulturskolechef: "Hoppas på bättre resultat nästa år"
1:13 min

Trots en ny kulturskola hamnade Bollebygds kulturskola i botten av 283 kommuner, enligt en undersökning som lärarförbundets fackförbund har gjort i år.

Förra hösten startade Bollebygd en ny kulturskola efter att den varit nedlagt sen slutet av 90-talet på grund av besparingsskäl. Men det blev ingen bra start, av 283 kommuner hamnade Bollebygd sist i en undersökning från lärarförbundets fackförbund.

Benkt Åke Nilsson, kulturskolechef i Härryda, som sammarbetar med Bollebygd, tycker att det är tråkigt men hoppas på bättre plats nästa år.

-- Det är inte bra naturligtvis, men det har vi jobbat på tillsammans med Bollebygd. Jag hoppas verkligen att de åker upp i nästa undersökning.

Lärarförbundets fackförbund har rangordnat landets musik och kulturskolor efter tre kriterier. Det är resurser till musik - och kulturskolan, avgiftsnivån och hur stor andel av kommunens elever som deltar i den frivilliga verksamhet.

En undersökning som säger mycket om siffror men som inte tar upp vad verksamheten innehåller, tycker Benkt Åke Nilsson.

- Den har vi i Sveriges kultur- och musikskoleråd haft synpunkter på. Undersökningen säger mycket om siffrorna, men innehållsmässigt och vad verksamheten går ut på finns inte med. Men den här undersökningen har väl sin plats den med, den är lättavläst för intresserade kommunalpolitiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".