Viskan.
mark

Upprörda känslor när Viskan muddras

Naturskyddsföreningen: "Delen mot Skene är redan förstörd"
1:49 min

Om några veckor återupptar markägarna mellan Horred och Veddige arbetet med att muddra i Viskan, ett arbete de påbörjade 2009. Då orsakade planerna upprörda känslor bland miljövänner och sportfiskare som ansåg att fågelliv och laxfiske skulle råka illa ut.

Och motsättningarna finns kvar, visar det sig när P4 Sjuhärad träffar miljövänner och bönder. Inger Wennerlund är ordförande i Naturskyddsföreningen i Veddige.

– Jag anser att den övre delen här och upp mot Skene är redan förstörd, vi har haft massor av sångsvanar övervintrande här men dom har minskat sen dom rensade Viskan uppströms, säger Inger Wennerlund.

En mycket vacker junidag går vi ned mot vattendraget Veselången, namnet på en delsträcka i ån Viskan mellan Horred och Veddige. Veselången är en utdikad sjö, och så sent som i slutet på artonhundratalet låg sjön fortfarande kvar. Även efter utdikningen händer det att Viskan svämmer över så att sjön återuppstår. Just på den här delen av Viskan ska ett så kallat utdikningsföretag, en sammanslagning av markägare, börja muddra om några veckor. Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna är inte glada eftersom de är oroliga för fågellivet och laxbeståndet.

Utdikningsföretaget å sin sida anser att de är tvungna att muddra om de inte ska behöva bryta mot den vattendom från 1917 som juridiskt sett reglerar vattendraget. Det ligger även i lantbrukarnas intresse eftersom översvämningarna av Viskan gör det svårt att odla marken eller använda den för bete. Bengt Persson är en av medlemmarna i utdikningsföretaget och han anser att Naturskyddsföreningen väljer att bortse från att muddringsarbetet gett bättre förutsättningar för en del av fågellivet.

– Dom tittar inte på helheten, säger Bengt Persson. Bland annat har storspov och tofsvipan ökat för att de kan lägga bo när det inte blir översvämmat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".