Mark

Serholt Sweden i konkurs

0:54 min

– Det är oerhört smärtsamt säger VD:n Jörgen Serholt. I ett brev till de anställda skriver han att han är förvånad över hur fort nedgången tog knäcken på inredningsföretaget.

– Jag har tagit det svåraste beslutet i hela mitt liv, så inleds brevet till de anställda från VD Jörgen Serholt där han berättar om hur konkursen gått till.

Mellan 80 och 100 anställda berörs, företaget har ett 40 tal butiker i Sverige och har även butiker i Malaysia och Finland.

Konkursförvaltaren Stefan Thorvaldsson hoppas på en fortsättning för företaget.

– Jag bedömer att det finns absolut goda möjligheter till det, för det här är ju en jättefin verksamhet, väletablerad, välkänd och omtyckt bland kunder, spridd över hela landet, så det tror jag absolut finns förutsättningar, vi ska göra allt vi kan i alla fall.

Idag ska de anställda på kontoret och lagret i Horred få information från konkursförvaltaren om vilka rättigheter de har angående löner och lönegarantier.

– Det första och viktigaste är att lugna personalen, säger Stefan Thorvaldsson, på advokatbyrån Eriksson och Bengtsson.

Serholt Sweden har, enligt Jörgen Serholt, gått med vinst ända till 2011/2012 då det första förluståret kom och även 2014 har gått väldigt dåligt med förluster på 1-3 miljoner kr per månad. Därför har man under det senaste året försökt sälja hela eller delar av bolaget till en större aktör, när man ännu inte lyckats komma till ett avslut så har man nu beslutat att begära konkurs.

"Bolaget har varit mitt liv sedan starten för 32 år sedan. För mig är det en personlig kapitulation. Och ni som känner mig sedan år tillbaka vet att jag inte ger mig så lätt, utan har alltid försökt se en ljusnande morgondag.. Men nu måste även jag inse faktum" skriver Jörgen Serholt i pressmeddelandet.

– Jag hade om möjligt valt en annan utväg, men det fanns inte, skriver Jörgen Serholt.

Konkursbeskedet kom som en överraskning även för många Horredsbor. Gunvor Andersson, som vi träffar i mataffären, är förvånad.

– Det var en nyhet. Jag har inte hört något om det alls.

Även Karl-Johan Öjersson är tagen på sängen.

– Det hade jag inte en aning om, att det gick så illa, jag trodde att det gick jättebra.

– Vad tror du att det betyder för Horred? 

– Det betyder en hel del, de är involverade i det mesta här.

Åsa Dahlberg

asa.dahlberg@sr.se
033- 17 75 36

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista