Almedalsveckan

Regionen satsar miljon på Almedalen - slöseri säger expert

"Det är meningslöst att åka till Almedalen om man vill nå ut"
1:42 min

Västra Götalandsregionen satsar mest av alla Sveriges kommuner och landsting, nästan en miljon, på att synas och höras på politikerveckan i Almedalen, som börjar på söndag.

Västra Götaland skickade 80 personer, politiker, tjänstemän och experter, och lade totalt 932 000 kronor på politikerveckan i Almedalen förra året. Ungefär likadant ser det ut i år. Men en satsning på Almedalen är bara ett slöseri med pengar, anser forskaren och kommunikationsexperten Erik Lakomaa:

– Eftersom Almedalen är ett av de sämsta tillfällena att ägna sig åt extern kommunikation så innebär det att pengarna till stor del går till spillo.

Regionen deltar och ordnar seminarier bland annat i det som kallas den Västsvenska arenan, där även Chalmers, Göteborgs Stad och Västsvenska Handelskammaren är med, och hoppas kunna konkurrera med övriga omkring tvåtusen evenemang under veckan.

Åse Nyberg är regionens samordnare för aktiviteterna i Almedalen

– En av de viktigaste sakerna är att de stora västsvenska aktörerna samlas under ett tak, detta för att få genomslagskraft för de frågorna.

Men det är meningslöst att försöka göra sig hörd i den enorma flod av budskap som alla politiker, tjänstemän, lobbyister försöker slå igenom med under just den här veckan. Vill man nå ut är veckan före eller veckan efter mycket bättre, säger Erik Lakomaa.

– Att medverka i Almedalen är ett råd som ingen seriös kommunikationsrådgivare skulle ge till sina kunder.

Åse Nyberg säger att är man väl införstådd med den hårda konkurrensen om uppmärksamheten.

– Jag tycker att det är en fantastisk mötesplats och att många har förstått det, för det gör att det blir enklare, å ena sidan. Men å andra sidan så är det mycket svårare, för slaget om vissa personers uppmärksamhet blir mycket tuffare, så är det ju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".