Kurt Hårsmar (C), kommunstyrelsens ordförande i Herrljunga. Foto: Petra Svedjevik.

Nu avgörs det om ansvarsfrihet i Herrljunga

Herrljungabo: "Det är åt helvete"
1:27 min

Ikväll avgör Herrljungas kommunfullmäktige om kommunstyrelsens ordförande Kurt Hårsmar och socialnämndens ordförande, Christina Abrahamsson, får ansvarsfrihet eller inte. De båda ordföranden har tidigare fått skarp kritik.

Vi gav oss ut för att ta reda på vad kommuninnevånarna tycker. På gatan i Herrljunga finns det ett uppenbart missnöje med den kommunala politiken.

– Det är åt helvete, du ser ju hur det ser ut, stora hål i storgatan. Vi har inte kontroll på ekonomin och kommunchefen byts ut hela tiden, säger en man på gatan.

Herrljungas revisorer har i skarpa ordalag kritiserat de båda ordförandena, och anser att de ej bör få ansvarsfrihet.

Kritiken gäller främst socialnämndens ekonomi, som enligt revisorerna har häpnadsväckande brister och Kurt Hårsmar får dela kritiken eftersom han inte tagit tag i den allvarliga situationen.

Kurt Hårsmar har meddelat att han kommer avgå om han inte får ansvarsfrihet, vilket är normen men inte ett tvång. Hur det blir för Christina Abrahamsson är ännu oklart, hon står fast vid att hon inte gjort nåt fel utan kämpar med problemen från den förra socialnämnden som avgick 2011 efter att även den fått stark kritik från revisorerna.

Och Herrljungaborna är inte nöjda med hur deras politiker skött sig.

– Jag tycker inte att det är något vidare, det är så mycket krångel med allting, säger en Herrljungabo på gatan.

– Skulle det behövas nya politiker här?

– Det skulle inte skada, nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".