Kurt Hårsmar (C), kommunstyrelsens ordförande i Herrljunga. Foto: Petra Svedjevik.
Herrljunga

Hårsmar sitter kvar trots kritik

Kurt Hårsmar: "Det har varit pressande"
1:20 min

Kommunfullmäktige i Herrljunga beviljade igår kväll ansvarsfrihet för de ledande politikerna i kommunstyrelsen och socialnämnden. Däremot får de anmärkning för att inte haft kontroll över kommunens ekonomi. Kommunfullmäktiges ordförande Kurt Hårsmar är tacksam för det fortsatta förtroendet.

– Man kunde alltid gjort mer och man kunde gjort annorlunda, det är väldigt mycket som snurrat runt i huvudet vad man kunnat göra annorlunda. vid det tillfället då, så var det väl det bästa vi förmådde då så att säga. I den situationen vi var och med den information vi hade, säger Kurt Hårsmar

Herrljungas revisorer hade i skarpa ordalag kritiserat de båda ordförandena, och ansåg att de inte borde få ansvarsfrihet.Men det beviljade alltså fullmäktige i går kväll.

– Det har väl varit väldigt pressande, det är ingenting man vill att någon ska behöva uppleva, säger Kurt Hårsmar.

Upplever du att du har stödet att fortsätta eller har du funderat på att kliva av någon gång under den här processen?

– Självklart har de tankarna förespeglats, det vore konstigt annars, som jag sade igår när jag tackade fullmäktige så ska jag försöka kämpa ett tag till, säger Kurt Hårsmar.

Herrljungas revisorer hade i skarpa ordalag kritiserat de båda ordförandena, och ansåg att de inte borde få ansvarsfrihet.Men det beviljade alltså fullmäktige i går kväll.

Kritiken gällde främst socialnämndens ekonomi, som enligt revisorerna har häpnadsväckande brister och Kurt Hårsmar fick dela kritiken eftersom han inte tagit tag i den allvarliga situationen.

Kurt Hårsmar hade inför mötet meddelat att han skulle avgå om han inte får ansvarsfrihet, vilket är normen men inte ett tvång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".