Foto:Scanpix
Borås

Våt lek som räddar liv

Mamman: "Han var så glad"
1:31 min

På badhusen i Borås pågår en intensiv lek och utbildning i och under vatten. Det handlar om ett pilotprojekt som Borås stad och simklubbarna anordnar där man erbjuder gratis kurser i vattenvana för alla barn födda 2008.

Målet med Sommardoppet är att vänja barn vid vatten och få dem att känna sig trygga. Sara Wagiström, ansvarig ledare för Stadsparksbadet har mötts av positiv kritik från både föräldrar och barn.

- Det har gått väldigt bra, det är positiva vibbar från både föräldrarna och deras barn. Vi har inte haft något barn ännu som är jätterädd och det är tur, säger Sara Wagiström.

Under kursen ska barnen få god vattenvana, känna sig trygga i vattnet och på så sätt utveckla fler simsätt, men det är också viktigt att uppmärksamma att man ska ha respekt för vatten och att man aldrig ska simma själv.

Sara Wagiström tror att barnen förstår att man ska ha respekt för vatten, men säger också att det inte ska få hindra dom från att ha kul.

- Det handlar om att barnen ska känna att det är roligt och bada. Så här blir det mycket hoppa från kanten, doppa huvudet och att flyta.

Vad tror du att barnen tar med sig från Sommardoppet?

- Jag tror att de är mer självsäkra. Vi är strikta och jag tror att de förstår att det finns en anledning att det är så mycket rädsla kring vatten, men sedan hoppas jag framför allt att de ska tycka att det är roligt att bada, säger Sara Wagiström.

Fadowsa Kalif är i badhuset med sin femårige son, och båda är väldigt glada över att kunna vara med på Sommardoppet.

- Jag har alltid velat att han ska lära sig simma, och det är svårt för mig att kunna bada med min son eftersom att jag har slöja. Hans äldre syskon är ungdomar och vill inte bada med honom, så han har varit väldigt förväntansfull och glad över att få vara med här - och jag hoppas att han lär sig något på det veckor vi har kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".