Pelle Jageby och Lasse Sörbom tolkar Ruben Nilssons visor på nya skivan. Foto: Sanna Thorén
mark

Jageby och Sörbom gör föreställning av skiva

Sörbom: "En föregångare till dagens trubadurer"
16 min

Pelle Jageby och Lasse Sörbom har länge spelat tillsammans i Bröderna Marks men även som trubadurer. Nu är de aktuella med både nya skivan En plåtslagares visor där de tolkat Ruben Nilsson och en föreställning att ackompanjera det hela med.

Ruben Nilsson föddes 1893 i Stockholm i en hantverkarfamilj. Han lärde sig plåtslagaryrket men vid sidan om drömde han om att bli konstnär, trubadur och målare. Men han tyckte inte att han var tillräckligt bra så han gav bort sina låtar till andra trubadurer.

– Han upplevde så mycket, en vändning i Sveriges historia som han försöker spegla i de här visorna, säger Lasse Sörbom.

Vad är det i hans visor som ni fastnat för?

– Jag ser honom som en föregångare till många av dagens trubadurer, jag ser lite Lars Demian och Stefan Sundström i honom, säger Lasse Sörbom.

– Han gestaltar dom människorna som oftast inte beskrivs i historien men som var med och byggde upp det här samhället. Så gott som alla låtar är verklighetsförankrade, och det gör honom jätteintressant tycker jag, säger Pelle Jageby. Och det är gott om vresig humor!

Skivan En plåtslagares visor är alldeles nypressad och landade hemma hos Pelle Jageby och Lasse Sörbom för bara ett par veckor sedan. Arbetet med skivan har varit en lång process, berättar Pelle Jageby.

– Vi började redan i mars med att jobba med skivan, säger Pelle Jageby.

Till skivan har de båda även satt ihop en föreställning som är uppbyggd av både berättelser och låtarna från skivan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".