Dennis Claesson, Natalia Ulfsdotter Karlström, Hugo Mellstedt och Markus Hauptmann spelar teater på Stora Torget ikväll. Foto: Caroline Widenheim
borås

Pirater, skräptroll och dans på Stora Torget

Ulfsdotter Karlström: "Vi ville göra nåt som passade alla"
4:33 min

Torsdagkvällarna i Borås brukar ju förknippas med musik. Men det är inte allt som händer. Redan klockan sex blir det nämligen barnteater på Stora torget, signerad Dramafabriken. Vi har fått en förhandstitt på den första av tre pjäser.

Än så länge är det repetition som gäller för gänget i Dramafabriken. Tre torsdagkvällar kommer de bjuda på teater för barn, och alla andra som vill, framför scenen på Stora Torget i Borås. Först ut är Den försvunna skatten.

Piraternas ledare, den girige Kapten Snorkråka, spelas av Natalia Ulfsdotter Karlström. Hon har också skrivit manuset till de tre olika pjäserna, tillsammans med Dramafabrikens grundare och regissör, Dennis Claesson. Båda har precis gått ut Bäckängs teaterlinje.

– Vi ville göra något som passade alla, oavsett kultur, säger Natalia Ulfsdotter Karlström.

Vad är det som är så kul med att spela för barn?

– Dom skrattar jättemycket, säger Dennis Claesson. Och man vet aldrig vad dom säger, dom är så spontana. 

Dramafabriken har funnits i ungefär två år nu, och målsättningen är att skapa teater av ungdomar - för alla. Det är en liten grupp med flera återkommande skådespelare. Hugo Mellstedt, som ska börja i Daltorpskolans show och musikalklass till hösten, var med när gruppen satte upp barnteater förra sommaren. Och Markus Hauptmann är med i föreställningen Att spela man, som blev så populär när den gick i vintras att gruppen ska köra en andra omgång i höst.

– Vi leker med mansnormen, säger Markus Hauptmann. Att när man är man ska man vara stor, stark, händig, tugga snus och kunna grilla. Men det finns ju olika mansnormer.

Men för tillfället är det alltså barnteater som gäller, och i de tre olika föreställningarna kommer vi få möta pirater, ett skräptroll, och så blir dans.

– Vi har en galen uppfinnare som bygger en tidsmaskin och som åker till olika tidsepoker för att dansa till olika dansstilar, säger Markus Hauptmann. Så vi får med hela publiken!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".