Foto: Lars Pehrson / SCANPIX
borås

Borås hamnar högt i miljörankning

Borås miljöutredare: "Det känns jättebra"
1:42 min

Idag presenterade tidsskriften Miljöaktuellt för femte gången sin rankning av landets kommuner. Bäst i Sjuhäradsklassen var Borås, som kvalade in på plats 36, en klar förbättring sen förra året då man låg på plats 70. Johanna Johansson är miljöutredare i Borås stad.

– Det känns jättebra att vi är på väg uppåt och att så många jobbar bra med miljöfrågorna, säger Johanna Johansson.

Miljöaktuellts rankning bygger på den enkät kring ett antal miljömål som tidningen själv skickar ut till kommunerna. Den täcker hela 96 procent av våra 290 kommuner, och anses vara den mest heltäckande rankningen. Resultaten vägs sedan samman med siffror från bland annat Gröna bilister och Boverket. Johanna Johansson tror att Borås höga placering beror på de satsningar man gjort på miljöområdet: kommunens chefer har fått gå en miljöutbildning, man har påbörjat en miljödiplomering av djurparken, och det satsas stort på cyklisterna.

Riktigt lika rolig blev inte läsningen för Marks kommun, som hamnade på plats 189. Men Miljönämndens ordförande Kristina Hasselblad ser ändå resultatet som en framgång.

– Vi hade önskat att vi låg högre men om man jämför med hur vi låg tidigare har vi gjort ett jätteskutt uppåt, säger Kristina Hasselblad.

Marks kommun var tidigt ute, och profilerade sig redan på 70-talet som en miljökommun i framkant. Sedan hände något, och under åren efter millennieskiftet låg miljöfrågorna lite i träda. Men nu tycker Kristina Hasselblad sig se tecken på att saker börjar hända igen.

– Vi har gjort en energiplan och kommunstyrelsen har börjat sitt arbete med att skaffa sig lokala miljömål, så det är ett långsiktigt arbete, säger Kristina Hasselblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".