Svenljunga röjer bland donationerna

Svenljunga kommun ska rensa upp bland alla de donationer som kommunen fått.  Många småsummor har skänkts genom åren för att delas ut till speciella ändamål. Gåvorna har varit krångliga och dyra att hantera och i många fall svåra att dela ut. Men nu ska det bli ändring.

Det handlar om uppemot 350000 kronor som ligger och väntar på att kunna betalas ut, pengar som skänkts i olika sammanhang. Främst av privatpersoner och tänkta att gå till en rad olika syften framförallt inom äldrevården.
Många donationer har varit kopplade till mycket speciella ändamål som gör att de är svåra att dela ut.
Några exempel: en gåva ska gå till ett föräldralöst barn med intresse för studier och som är i behov av hjälp. En annan gåva ska finansiera besök på badhuset, något som varit krångligt och framförallt dyrt att administrera.
Vissa fonder vet man inte ens syftet med. Följden har blivit att många donationer blivit liggande utan att några pengar delats ut, också för att få känner till att de existerar.
Men nu ska pengarna ut. Runt 350000 kronor ska delas ut inom loppet av fem år är tanken, genom enklare regler och mer information till allmänheten.