Bengt Bergqvist har koll på för vad typ av sommarstugor sjuhäradsborna vill ha. Foto: Amanda Petersson
borås

Stort sug efter sommarstugor

Mäklaren: "Sommarstugan är en statussymbol"
10 min

Vid den här tiden på året är många sugna på att ha en egen sommarstuga. Hör Bengt Bergqvist, fastighetsmäklare på Mäklarhuset i Borås, berätta om problemen med de höga priserna och vilka områden som är hetast just nu.

Är det mycket att göra nu på sommaren som mäklare?

– Ja, kanske mest på grund av den sena sommaren så är det ganska stort högtryck på både fritidshus och villor just nu, säger Bengt Bergqvist.

Det känns som att var och varannan har en stuga i Varberg, Halmstad, Falkenberg, varför har vi ett sånt sug efter sommarstugor?

–  Jag har själv bott i Varberg i femtio år och jag tror att det är en generationsfråga, föräldrar som överlåter stugan till sina barn och så vidare. Men det finns en tendens på att det är svårt att ta över inom familjerna för det är alldeles för höga priser på fastigheterna nu så därför hamnar mycket ute till försäljning.

Skulle du säga att det är en statussymbol att ha sommarstuga?

– Det kan man väl inte neka till, säger Bengt Bergqvist. Varberg är en träffpunkt på sommaren för barnfamiljer, man har vänner och bekanta där som påverkar, det är en stor trivselfaktor att kunna leva på det viset.

Vilka områden är hetast?

– I Varberg är det viktigt att ha cykelavstånd till centrum och publivet, säger Bengt Bergqvist. Förr var det Getterön som var mest attraktivt men jag tror Södra Näs är på förstaplats för närvarande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".