Med datorhjälp kan man räkan ut och bygga komplicerade saker i trä, som den här bokhyllan, eller stora flerfamiljshus. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Arkitektur

Trä ersätter betong i allt fler hus

Claes Caldenby: "Det finns ett motarbetande naturligtvis"
1:14 min

Intresset för att använda trä som byggmaterial ökar, även i större konstruktioner. I Fristad har markarbetena just avslutats och snart ska man där börja bygga två femvåningshus helt i trä.

Claes Caldenby är professor i arkitekturens teori och historia vid Chalmers och han tror på träets renässans.

– Jag har själv varit med sedan 70-talet i den här branschen och väldigt mycket av den kunskap som gått förlorad då när det gäller hur man ska välja trä för olika syften började återhämtas då. Men det finns väldigt mycket att göra för en industriell produktion av det här som kan bli bredare.

Intresset för trä och andra ekologiska material ökar inte bara i Sverige utan i hela värden, enligt Claes Caldenby.

Det märktes inte minst i veckan som gick när arkitekter från hela världen träffades i Virserum för att prata byggande och byggnader på Smålands trädagar.

I takt med att fler moderna trähus byggs blir stora trähus också mindre främmande för de som letar bostad.

Men någon snabb revolution tror inte Claes Caldenby på. Det är en process som pågått i över 20 år och motståndet mot trä finns fortfarande, i alla fall delvis, kvar. 

--Det finns ett motarbetande naturligtvis från de som jobbar med andra material och har investerade intressen där. Så det är inget som sker över en natt. Men det pågår saker hela tiden och jag tycker det verkar peka åt det hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".