Fredrik Larsson, lantbrukare i Limmared, tycker att EUs nya stöd till unga lantbrukare är välkommet. Bild: Kristin Karlsson, P4 Sjuhärad
Jordbruk

EU ska ge mer pengar till unga bönder

Bonde: "Utan EU hade inte svenskt jordbruk gått runt"
1:30 min

När europaparlamentet i veckan godkände EUs nya jordbrukspolicy betydde det att det kan bli mer pengar till unga bönder. Fredrik Larsson är en ung lantbrukare som hoppas att de nya ramarna innebär att stöden kan anpassas till svenska förhållanden.

Det tre år långa arbetet med att reformera ramarna för EU:s jordbruksstöd är nu klart i och med att Europaparlamentet godkände Ministerrådets förslag på onsdagen. CAP (Common Agricultural Policy) är EUs gemensamma jordbrukspolicy och motsvarar 40% av EU budgeten.

Dessa lantbruksstöd betalas ut till lantbrukare i hela EU och har kommit att bli livsnödvändiga för dagens bönder.

– Det är stor del av intäkterna på ett år, utan dem hade inte svenskt jordbruk gått runt idag över huvud taget, säger Fredrik Larsson, lantbrukare i Limmared.

Han hoppas att de nya ramarna är mer tillåtande för svenska förhållanden, eftersom förutsättningarna för jordbrukande är olika runt om i Europa så behöver reglerna anpassas till olika regioner och typer av jordbruk. Den nya definitionen av betesmark och andra undantag visar att det nya ramverket kan vara mer anpassningsbart.

Den så kallade CAP-reformen har fått ett mycket blandat mottagande runt om i EU. Framförallt är det det så kallade utjämnandet av stöd, alltså att man ska fördela stöd jämnare mellan länder, men också mellan bönder på nationell nivå, som har fått hård kritik. Något som däremot välkomnas är det nya stödet till unga lantbrukare, som förhoppningsvis kan föryngra lantbrukarkåren. Katarina Berlin Thorell arbetar på Rådgivarna i Sjuhärad.

– Vi vet ju idag att vi har en åldrande lantbrukarkår och generationsskiften behöver stimuleras. Det behöver vara lättare och tryggare för unga som vill starta upp en verksamhet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".