1 av 3
Skylt som upprör. Foto: Åsa Dahlberg, SR Sjuhärad
2 av 3
Skyltarna täcker stora delar av huset med riktning mot grannarna. Foto: Åsa Dahlberg, P4 Sjuhärad
3 av 3
Klicka för att se större version. Foto: Åsa Dahlberg, SR Sjuhärad
Mark

Chockerande skyltar i Skene

Enhetschefen:"Finns inget stöd för sanktioner"
1:30 min

När mannen började fylla sin mammas husfasad och trädgård med skyltar med provokativt innehåll klagade grannen hos kommunen. Men kommunen står maktlös.

Mitt i ett villaområde i Skene pryds ett hus av ovanlig utsmyckning. Uppspikade på ena fasaden hänger färglada skyltar i pastell med mer eller mindre tydliga uppmaningar och kommentarer. Flera av skyltarna syftar på toalettbesök och visar figurer som bajsar.

Skyltarna har upprört grannarna i huset bredvid och de har vänt sig till kommunen för att få bort dem. Men det finns inte så mycket som kommunen kan göra, säger Peter Bloom, enhetschef för byggenheten i Mark.

– I det här fallet finns det inte stöd i plan- och bygglagen för att ge någon sanktion eller något, utan här får det bli civilrättsligt. Vi har tagit hjälp av länsstyrelsen för vi var osäkra, men de hittar inte något heller, säger Peter Bloom.

Flera av skyltarna har snidade träfigurer och mannen som tillverkat skyltarna och vars mamma bor i huset har lagt ned mycket jobb på dem. Han vill helst inte alls ge några kommentarer men han påpekar att skyltarna finns lite här och var i trädgården och de är inte riktade till någon speciell person. Bakgrunden är enligt mannen att hans mamma haft problem med skadegörelse i trädgården och att någon använt den som toalett. Mannen tröttnade och började sätta upp skyltarna för att visa sitt missnöje.

– Jag kommer inte att kommentera. Det här är privat och det är inte bara att komma hit och klampa på. Så är det bara, säger han till P4 Sjuhärad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".