Jesper Andersson och hästen Kiffa. Foto: Emelie Hagbard, P4 Sjuhärad
Sport

Ridklubbar vill locka fler killar

"Man gullar inte med ponnyer utan att det är en ganska tuff sport"
1:48 min

Det är inte alltid lätt att vara kille och syssla med ridsport, det visar en ny studie från Gymnastik och idrottshögskolan. Jesper Andersson rider två dagar i veckan på Ulricehamns ridklubb, han har fått blandade reaktioner på sitt hästintresse.

-- En del är positiva men andra tycker det är fjantigt och en tjejsport, säger han.

Enligt Håkan Larsson, som är en av författarna till rapporten, så är det vanligt att killar som rider får höra att det är en tjejsport. Visserligen så är många av de som rider tjejer, men Håkan Larsson tycker att de cirka tio procent av utövarna som faktiskt är killar bör lyftas fram.

-- Ridning har ju gestaltats som en tjejgrej, och det har varit väldigt lite tal om de män och killar som faktiskt rider.

Håkan Larsson säger att killarna i studien lyfter fram den positiva uppmärksamhet de har fått från omgivningen, men många säger också att de haft svårt att berätta om sitt intresse till en början.

-- När man som ung kille börjar rida så är man lite hemlig med det, det är inget som man skryter om direkt.

Rapporten om ridkillars syn på sitt intresse är beställd av Ridsportförbundet och är tänkt att vara en hjälp för förbundet att få fler killar att börja med ridsport. Jesper Andersson har ett mer konkret förslag för att locka killar till stallet.

-- Jag och några andra elever har tänkt att vi borde ha en killdag, för att visa för andra killar att det inte handlar om att stå och gulla med ponnyer utan att det är en ganska tuff sport.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".