1 av 2
Therese Lindbergs konstverk som ska representera sorgens fyra faser, chockfasen, reaktionsfasen, bearbetningsfasen och nyorienteringsfasen, enligt Cullbergs teori. Foto: Jörgen Fahlén, SÄS
2 av 2
Therese Lindberg, konstnär. Foto: Jörgen Fahlén, SÄS
Konst

Textiler ska hjälpa anhöriga att ta farväl

Konstnären: "Jag valde inte idéen, idéen valde mig"
4:12 min

Textilier i sammet täcker nu det avskedsrum som används för avlidna på SÄS. Det är konstnären Therese Lindberg som har gjort konstverket som också är ett examensarbete för kandidatexamen i textildesign på Textilhögskolan.

Konstverket har titeln ”I lost my mind here, I lost my patience with the lord” och finns nu på SÄS.

Temat för verket är sorgens fyra faser, chockfasen, reaktionsfasen, bearbetningsfasen och nyorienteringsfasen, enligt Cullbergs teori. Färgerna går från gråsvart till klarblå och gult. I tyget anas ett mjukt skimmer.

Det ligger mycket tankearbete och praktiskt arbete bakom både skapandet och placeringen av konstverket. Therese Lindberg har funderat mycket över verket, att inte att inte göra mönstren i textilierna alltför konkreta, vilket kan störa den fria tanken för betraktaren.

-Jag hoppas att min konst ska skänka rummet en känsla av värdighet och respekt, säger Therese Lindberg. Lite spänd är jag över mottagandet då det är skillnad på att se konst i ett kapell, och i en situation här, och att se konst på en utställning.

Kapellet används som avskedsrum då någon har avlidit. På den högra väggen i rummet är konstverken upphängda på en rad. I rummet finns också en stor ljuskrona där levande ljus tänds när närstående kommer för att ta farväl. Verket är skapat just för detta rum för att passa i stil och storlek och i förhållande till ljusinsläppet från fönstren mitt emot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".