Lena-Marie Jensen, Smart Textiles och Matts Andersson, Ortoma AB är några av de som ska ta fram den textila ryggdisken. Foto: Sanna Thorén, P4 Sjuhärad
Forskning

Textil protes ska ersätta skadad ryggdisk

1:30 min

Hjälp är på väg till människor med ont i ryggen. En ny typ av protes i textilt material, som ska ersätta ryggdiskar, håller på att tas fram och det med hjälp av flera Sjuhäradsaktörer.

Matts Andersson är grundare av det medicintekniska företaget Ortoma AB i Göteborg som ligger bakom projektet.

- Det vi håller på att kolla på är en lösning för folk som har fått diskbråck och se om vi kan hitta en metod för att återställa funktionen i den skadade ryggdelen, säger han. En disk består av en bindvävskapsel, ser nästan ut som textilt material, med en gelékärna inuti. Ett bråck innebär att det går hål i kapseln och gelémassan tränger ut och kan trycka på nerver vilket gör att man kan få en väldig värk.

Diskbråck är en vanlig åkomma som man kan drabbas av i alla åldrar, men vanligast är det i 40-årsåldern. De flesta läker av sig själva, men i ungefär en femtedel av fallen blir alternativet operation. Idag finns ryggdiskproteser tillverkade av titan, men patienten får inte tillbaka samma rörlighet av dem och själva ingreppet är stort.

- De är väldigt invasiva, alltså det är stora operationer när man ska peta in dem, säger Matts Andersson. En ryggortoped vi har pratat med beskriver det som en långsam steloperation, i och med att man petar in och påverkar så mycket så stimulerar man och gör att det börjar växa ben runt omkring.

Hittade rätt kunskap genom Borås Högskola
Nu håller Matts Andersson på Ortoma på att ta fram en ny typ av ryggdiskprotes, som kommer vara tillverkad i textilt material och alltså vara mjuk. Förenklat kan man beskriva den som en liten påse.

- I princip ska den reparera eller se till att vi får tillbaka den där geléfunktionen i mitten av bindvävskapseln inuti ryggdisken och sedan se till att gelén inte tränger ut igen, säger Matts Andersson. Och till det behöver vi en väldigt stark påse som är individanpassad. Det är väldigt höga tekniska krav på den, vävnaden ska tycka om den och den ska dessutom vara stark och fungera under en väldigt lång tid.

Tillsammans med Kinnaföretaget TST Sweden hoppas man på att kunna ta fram en prototyp av protesen. TST Sweden gör skyddskläder för extrema miljöer och har alltså erfarenhet av slitstarka textila material. Kontakten med dem förmedlades via Smart Textiles vid Textilhögskolan i Borås dit företag kan vända sig för att få hjälp med att hitta rätt kunskap. Men att få ut en sådan här produkt på marknaden kan ta många år.

- Man brukar säga att riktigt snabba projekt från idé till att produkten finns ute tar tio år.

Så när kan en sådan här produkt finnas ute?

- Det är svårt att sia om, men när sådana här produkter väl är certifierade så lever de väldigt länge, säger Matts Andersson.

Sanna Thorén

sanna.thoren@sr.se
033-17 75 41

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista