1 av 2
Jenny Johansson. I bakgrunden byggs motorväg. Foto: Åsa Dahlberg
2 av 2
På klubbens utetävlingsbana. Gräset bakom banan har använts som framridningsbana men här kommer Ica Maxis byggnad att ligga. Foto: Åsa Dahlberg
Ulricehamn

Icas etablering hotar ridskolans beteshagar

"Hoppas att de ser seriöst på vår förening"
1:25 min

Det blir ett Ica Maxi vid anslutningen till nya motorvägen i Ulricehamn. Med det förlorar även Ulricehamns ridklubb en fjärdedel av sina beteshagar.

Nyligen antog kommunfullmäktige avtalet som ger Ica rätt att etablera ett Ica Maxi vid Ubbarp. Förutom att en fjärdedel av Ulricehamns ridklubbs beteshagar blir köpcenter kommer förmodligen också deras möjligheter att använda sin tävlingsbana att försvinna. Även om kommunen har lovat att hjälpa ridklubben att hitta ersättningsmark är ännu ingenting klart.

Ridskolan har idag ungefär 430 medlemmar och de allra flesta är kvinnor. Men ridskolechef Jenny Johansson hoppas att de satsningar på idrott som Ulricehamns kommun gjort under senare år även ska komma ridklubben till godo.

--Vi hoppas att de ser lika seriöst på vår förening som på andra. Det finns ju många andra föreningar som fått väldigt mycket stöttning och då tycker vi att vi ska få den hjälp vi behöver också, säger Jenny Johansson.

Du menar Lassalyckan?

– Ja.

Ulricehamns ridklubb har haft anläggningen ute i Ubbarp sedan 1987. Att det finns gott om betesmark runt om ridhuset som kan göra att de slipper ge extra foder till hästarna under sommarmånaderna hjälper deras redan ganska så ansträngda ekonomi. Kommunen har skogsmark som skulle kunna röjas till betes- och ridmark i anslutning till ridskolans område och möjligheten att bygga en extra manege som kan ersätta uteridbanan finns också. Förhandlingar med kommunen pågår.

En bit av idyllen runt ridskolan kommer att försvinna. På delar av det område där det i dag står hundraåriga ekar och gröna ängar blir det motorväg och köpcenter. Men det är ett faktum som ridskolan för länge sedan har accepterat. Istället försöker man nu att göra det bästa av situationen och man har en tät dialog med kommunen.

Jenny Johanssons förhoppning är att även kommunen ska kunna se de mervärden som ridskolan ger.

– Kommer man från Jönköping och svänger av vägen mot Ulricehamn kommer man se betande hästar. Det är ju ganska fint.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".