1 av 2
Christian Bremer. Foto: Amanda Petersson
2 av 2
En av användarna som fick prova stolen i Indonesien. Bilden visar när han för första gången på egen hand tar sig uppför rampen till sitt eget hus.
Borås

Boråsare tar fram rullstol för utvecklingsländer

"Det har blivit väldigt mycket rullstolsåkande"
1:35 min

Chalmersstudenten Christian Bremer från Dalsjöfors har gjort ett ovanligt examensjobb. Tillsammans med Erik Ohlson har han tagit fram rullstolen Walter - en rullstol tänkt att användas i u-länder.

Leriga oasfalterade vägar och dörrar med höga trösklar. Att köra rullstol i ett utvecklingsland är en utmaning. I sitt examensarbete på Teknisk Design, har Chalmersstudenterna Erik Ohlson och Christian Bremer utvecklat rullstolen Walter som fungerar i utvecklingsländer.

Allt började med ett projekt i Kisumu, Kenya, och ett besök på en skola för funktionshindrade barn. Rullstolarna där var dåligt anpassade efter de förutsättningar som rådde och Christian och Erik tog fram ett förslag till en förändring.

– Här i Sverige är vi ju vana vid att det är asfalterade vägar, att det finns ramper och att det finns hissar, men det finns inte riktigt i Kenya, i alla fall inte på ställena vi var på. Där är det ganska så ojämn terräng, stora stenar att ta sig förbi och branta backar, så för rullstolen kräver det att den klarar de förutsättningarna, säger Christian Bremer.

Christian och Erik tog kontakt med företaget bakom stolarna Whirlwind Wheelchair International, ett icke-vinstdrivande företag i San Francisco, som tar fram rullstolar för utvecklingsländer.

Det som gör Christians och Eriks rullstol unik är att sätet går att flytta framåt. Eftersom hjulbasen är 50 procent längre än på en traditionell rullstol så blir det möjligt att flytta sätet utan att man riskerar att falla framåt. Genom att flytta sin tyngdpunkt framåt kan man ta i hårdare för att komma upp för en brant backe, med minskad risk att tippa bakåt. Möjligheten att flytta sätet framåt gör också att användaren enklare kan förflytta sig i sidled utan att bakhjulen är i vägen.

– Vi har använt oss av större däck, det är mountain bike-däck på stolen, och det är rejäla framhjul. Den är väldigt robust för att klara de stötar som uppstår när man kör i den terrängen. Det är många krav som spelar in. Vi har gjort den så lätt vi har kunnat, men samtidigt så måste man till exempel använda stål som är ett väldigt tungt material. Men du får en hög hållfastighet för en ganska låg kostnad, för stolen måste ju vara ganska billig också.

Har du själv provat den?

– Absolut, det har blivit väldigt mycket rullstolsåkande. Det började väl egentligen i San Francisco efter det finns väldigt mycket branta backar där att åka i.

Nu vill Christian och Erik ta fram fler prototyper så att fler användare kan testa rullstolen, för att se om den leder till att de blir mer integrerade i samhället. Rullstolens framtid hänger på att de kan hitta någon form av finansiering. Det är svårt att få ekonomi i affären eftersom användarna själva sällan kan betala vad det kostar.

– I Sverige har vi en statlig finansiering för personer som behöver rullstol men oftast så finns inte det i utvecklingsländer. Men sedan finns det ju också hjälporganisationer som jobbar för att de här människorna ska få tillgång till dem, säger Christian Bremer.

Skulle rullstolen kunna vara intressant även för den svenska marknaden?

- Kanske. Vi har fått lite feedback som väger åt det hållet. Det kan ju i så fall hjälpa till med finansieringen för stolen i utvecklingsländer, säger Christian Bremer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".