Svartvit flugsnappare. Foto: Scanpix
Djur och natur

Så luras fåglarna av din mobiltelefon

Fågelexpert Kent-Ove Hvass : "Fåglarna upplever det som en konkurrent"
1:44 min

De populära apparna med fågelläten, som många av oss skaffar till mobiltelefonen, kan ställa till det ordentligt för fåglarna ute i naturen. Inspelad fågelsång kan förvirra och störa fåglar som har viktiga uppgifter att sköta, som att mata sina ungar.

– Fåglarna upplever ljudet från apparna som en konkurrent, en väldigt kompetent och aggressiv hanne. Antingen tänker han att han måste sticka för den andra hannen är mycket bättre än honom. Eller så blir han hela tiden störd i sin häckningsrutin och riskerar att misslyckas.

Lätet av en plötslig inkräktare påverkar i värsta fall hannen så att han ägnar all sin tid åt att vara på sin vakt och beredd att försvara sitt revir, sin hona och sina ungar.

– Vissa arter är mer aggressiva än andra. Hackspett och uggla är mer aggressiva och svara mer på apparna, medan andra arter inte bryr sig alls.

Så här års när häckningen är över och ungarna är ute ur äggen är faran för att störa fåglarna mindre, men olika arter reagerar olika starkt. Och apparna med fågelläten bör användas med förnuft, tycker Kent-Ove Hvass.

– Det är när man står ute och spelar högt i tre timmar i sträck för att locka fram en viss fågel som det inte är bra.

Fågelapparna är bra för den som vill lära sig om fåglar och deras läten, menar Kent-Ove Hvass. Men användarna bör vara medvetna om fågelsångens påverkan. Många fågelklubbar uppmuntrar att apparna används, men att det görs med respekt för djuren.

– Det är bra pedagogiska verktyg. När Sveriges Radio gjorde sina första inspelningar av fågelläten var det på 19 LP-skivor! I dag har man mer ljud i appen på mobiltelefonen. Så det är en otrolig förmån. Men man vill ju be människor att använda apparna med omdöme.

Jenny Josefsson
P4 Skaraborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".