Full uteservering, enda möjligheten till jobb. Bild: Scanpix
Sommarjobb

Unga får bara jobba när solen skiner

"De ringde bara när det var mycket folk"
1:26 min

Inringd vid solsken och hemskickad vid dåligt väder, utan lön. Så fungerar det för flera unga sommarjobbare. Det har blivit en stor trend inom restaurangbranschen och kallas "solvakter".

En som har jobbat som solvakt, är Linnea.

– Det var alltid beroende på väder och hur mycket besökare det var då. Var det mycket folk fick man jobba, annars inte, säger hon.

Fenomenet med solvakter återkommer varje sommar. Ofta är den anställde en ung kille eller tjej och man blir tillsagd att hålla sig tillgänglig för jobb. Men sen beror det på vädret om man får jobba eller inte. Och detta skapar stor osäkerhet för den anställde.

På Hotell- och restaurangfacket är det en återkommande historia. Och förhandlingsombudsman Christer Eriksson är inte förvånad över Linneas berättelse.

– Jag har hört det här tidigare, det är inte första sommaren vi får de här indikationerna. Men det är inte okej, har man en anställning så ska man få jobba hela den tid man är schemalagd, även om man blir hemskickad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".