Bennie Åkerfeldt från Kinna skriver böcker och föreläser om romer. Foto: Kristin Karlsson, P4 Sjuhärad
Brott

Fler anmälda hatbrott mot romer och afrikaner

Bennie Åkerfeldt: "Romer har en sak gemensamt, utanförskapet"
1:31 min

Allt fler romer och afrikaner utsätts för hatbrott i Sverige, det visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Olaga hot eller ofredande är den vanligaste brottstypen bland dessa anmälningar.

Bennie Åkerfeldt från Kinna tillhör resandefolket och både skriver böcker och föreläser om romer. Han menar att det är gamla myter som lever kvar och bidrar till att romer utsätts för diskriminering och hatbrott.

– Romerna är den största minoritetsgruppen på den Europeiska kontinenten. Samtidigt som de inte är en homogen grupp eftersom de inte alla har samma dialekt, inte alla har samma kulturmönster. De har en sak gemensamt och det är att de lever i ett utanförskap där majoritetsbefolkningen inte vill släppa in dem. Då använder man den gamla retoriken om att de belastar det sociala systemet, de har för många barn, de är mentalt handikappade och kriminella.

Dessa gamla stereotyper och lögner lever kvar och tar sig i uttryck i hatbrott. Brottsförebyggande rådets rapport bekräftar detta och ger som exempel ärekränkning då man använder skällsord för att tilltala minoritetsgruppen. De utsätts också för diskriminering, förvägras inträde i butiker, restauranger och bensinstationer med mera.

– Men det finns en kategori som är mycket mer utbredd och svårare att komma åt och det är den som sker på sociala medier, säger Bennie Åkerfeldt.

De afrofobiska hatbrotten utgjorde en fjärdedel av alla anmälningar om främlingsfientliga hatbrott som gjordes under 2012. Olaga hot eller ofredande var den vanligaste brottstypen bland dessa anmälningar, medan våldsbrott var näst vanligast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".