Internetbedrägerien ökar. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix
Brott

Internetbedragare har hittat nytt sätt att angripa

Drabbad "Det är omöjligt tänkte jag"
1:30 min

Britta Skarstedt från Tanum blev uppringd av en bedragare som påstod att hon hade virus på sin dator. Personen kan få tillgång till din dator genom att du laddar ned ett program som ska ta bort det påstådda viruset.

– Det är omöjligt tänkte jag, vill de mig någonting så kommer det ju upp en ruta på datorn. Ett försvinnande kort ögonblick tänkte jag att de kanske har rätt men i nästa ögonblick tänkte jag, nej, det här kan inte vara riktigt, säger Britta Skarstedt.

Britta blev uppringd av en engelsktalande person som sa sig jobba för datorföretaget Microsoft. Hon skulle enligt personen ha ett farligt virus på sin dator och blev uppmanad att sätta på sin dator. Det skulle inte kosta någonting men hon var tvungen att sätta på sin dator.

Britta avslutade samtalet kort där efter då hon förstod att något inte stod rätt till.

Förekommer över hela Europa
Lars Minnedal, kriminalinspektör på polisens bedrägerirotel säger att de här samtalen förekommer över hela Europa. Det vanliga scenariot är att personen som ringer ska ta bort det påstådda viruset för en viss summa pengar. Den uppringde ska ladda ner ett virusprogram som ska ta bort datorviruset. Men programmet gör i själva verket att den som ringer får tillgång till datorn och informationen som finns på den.

Polisen går därför ut och varnar för de här samtalen.

– Det du ska göra är helt enkelt att lägga på. Du ska absolut inte ge dig in i någon diskussion med de här människorna. Jag vet själv att de fortsatt ringa tillbaka till en del personer som har anmält det här, men de ger upp till slut, säger Lars Minnedal.

Polisen uppmanar också till att man gör en anmälan om de här personerna ringer även om det inte kommer att utredas, då uppringarna ofta sitter på andra sidan jordklotet.

– Det ger en verklig bild av hur omfattande det här är, säger Lars Minnedal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".