Sociala medier blir allt viktigare i yrkeslivet. Foto:Scanpix

Sug efter sociala medier

Prefekten:"Berör allt fler"
1:35 min

I fredags kom antagningsbeskeden från Sveriges universitet och högskolor. Till Högskolan i Borås har cirka 4000 studenter antagits, en av de absolut mest populära utbildningarna var kursen i sociala medier.

Margareta Lundberg Rodin är prefekt för Bibliotek & Informationsvetenskap i Borås. Hon tror att en orsak till kursens populäritet är att sociala medier har en så stor betydelse i dagens samhälle.

– Det är något som berör både organisationer och människor. Sedan händer det mycket inom sociala medier, de breder ut sig hela tiden. Det är en snabb utveckling, som gör att många vill fördjupa sig.

Till hösten ser det ut att bli 40 elever på kursen i sociala medier på Högskolan i Borås. En distanskurs på 7,5 högskolepoäng som bedrivs via internet. Kursen fokuserar på sociala nätverk, virtuella communities och bloggringar. Man tar också upp för - och nackdelar med att använda sociala medier och vad den har för påverkan i olika sammanhang.

Margareta Lundberg Rodin ser ljust på arbetsmarknaden när det gäller sociala medier. Hon säger att många använder det flitigt i dag och att arbetsgivare i framtiden kommer att vilja ha kunniga människor som vet hur man handskas med sociala medier och vad det innebär.

– Det är en form av kompetensutveckling, att man kan visa arbetsgivare att man kan sociala medier. Jag tror att det är något som kommer att behövas ännu mer i framtiden.

Margareta Lundberg Rodin betonar att det även är viktigt att vara insatt i de juridiska aspekterna av sociala medier. Men hon spår också att det är ett område som på sikt kommer att beröra allt fler yrkesgrupper.

– Inte minst lärare och förskolelärare, eftersom deras elever använder sociala medier.

--

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".