Elisabeth Gustavsson förväxlades med en annan patient på SÄS. Foto:Maria Hansson P4 Sjuhärad

Patient förväxlades på SÄS

Elisabeth:"Inget förtroende för vården"
1:36 min

Trots att hon precis hade genomgått en mjältoperation och inte mådde bra blev Elisabeth Gustavsson hemskickad från SÄS. Hon förväxlades också med en annan patient. Nu anmäler hon SÄS till Inspektionen för vård och omsorg.

Elisabeth säger att det inträffade har påverkat hennes syn på sjukvården.

– Jag har inget förtroende för vården. De som jobbar där är helt underbara, så som de kämpar på. Men de som ligger klasserna över, läkarna och de, jag menar, de bryr sig inte. Varför lyssnar de inte?

Det var i maj förra året som Elisabeth Gustavsson opererade bort sin mjälte på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås. Två dagar efter operationen fick hon svåra smärtor i buken och fick då en spruta för att må bättre. Det hjälpte inte. Försämringen och sprutan finns dock inte med i hennes journal. Dagen därpå skickades hon däremot hem eftersom det inte fanns plats på avdelningen.

– Så jag åkte hem. Där blev jag liggande i soffan, och kände att jag bara blev sämre och sämre. När min dotter kom hem på kvällen sa hon att "Men mamma, du är ju precis blå. Du är grå i ansiktet".

Elisabeths familj ringde ambulans, och hon fick åka in till akuten. Där blev hon kvar i åtta timmar, från åtta på kvällen till fyra på morgonen.

– Med bevakning eftersom jag hade så hög sänka. Någonting var ju fel, helt enkelt.

Det visade sig att det hade uppstått blödningar i buken efter operationen. Elisabeth Gustavsson blev inlagd i två veckor. Men det slutade inte där. När hon skrevs ut fick hon med sig en annan patients medicinlista. Det innebar bland annat att ett föreskrivet vaccin inte fanns med, vilket är allvarligt eftersom en bortopererad mjälte innebär ökad infektionskänslighet.

Felet upptäcktes inte direkt, utan vid en röntgen.

– Sen när jag var inne och blev röntgad, då kom min läkare och började prata och jag fattade inte vad hon pratade om. Då sa läkaren bakom: "Du, du pratar med fel patient".

Elisabeth berättar att hon började undra vad som föregick och kände på sig att något var fel. Då hon ifrågasatte sin läkare erkände denna att Elisabeth måste ha blivit förväxlad med en annan patient.

– "Ja, den enda förklaringen jag har", sa hon, "det är att hon förväxlat patienten."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".