Vatten och öl är det enda som fortfarande kommer säljas i glasflaska. Foto: Kristin Karlsson, P4 Sjuhärad
Konsumtion

Läsk i back backar - slut för glasflaskorna

Coop: "Läskförsäljningen har gått ner"
0:53 min

Nu går det inte längre att köpa läsk i back efter att Spendrups och Carlsberg ersatt glasflaskorna med 33cl PET-flaskor. Anledningen uppges vara att försäljningen av läsk på glasflaska minskat stadigt de senaste 10 åren.

Den som vill köpa en Trocadero eller Hallonsoda i butik får nu dricka den ur PET-flaska. Detta för att både Spendrups och Carlsberg valt att ersätta glasflaskorna med 33cl PET-flaskor. Anledningen uppger de vara att försäljningen av läsk i glasflaska minskat stadigt de senaste 10 åren. Något personalen på både Coop Forum och Ica Maxi i Borås kan bekräfta.

– Läsk överhuvudtaget har gått ned i försäljning, säger Jörgen Olsson, dryckesansvarig på Coop.

Både på Ica Maxi och Coop undrade kunderna varför de inte längre kunde köpa läsk i glasflaska.

– I början var kunderna tveksamma till det. De ville ha sina glasflaskor i back, men efterhand har de vant sig vid PET-flaskor, säger Jörgen Olsson.

Susanne Börjesson på Ica Maxi säger att försäljningen av läsk i 50cl PET-flaskor nästan fördubblats sedan man slutade sälja läsk i glasflaska. Framförallt är det försäljningen av vatten som tagit över.

– Vatten överlag ökar nu, och är det då fint väder som det är nu så säljer vi enormt mycket vatten.

Kolsyrat vatten och öl kommer även fortsättningsvis att säljas i glasflaska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".