Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Samkönade äktenskap

Inga Mark-församlingar säger ja

Präst: Kärleken är viktigast
3:12 min
1 av 2
Prästen Anders Wickman. Foto:Emelie Hagbard, P4 Sjuhärad
2 av 2
Idag tillåter 15 länder i världen samkönade äktenskap. Foto:Scanpix

Det är stora skillnader mellan Sjuhäradsprästers inställning till vigsel av samkönade par, det visar en rundringning som P4 Sjuhärad har gjort. I Borås kan alla församlingar erbjuda vigsel, I Mark säger inte en enda ja.

Anders Wickman är kyrkoherde i Södra Vings pastorat i Ulricehamns kommun. Han har inga problem med att viga par av samma kön.

– För min del är kärleken mellan två människor ett större svar på Guds vilja och kärlek än de skäl jag tycker skulle kunna vara emot det.

2009 ändrade Sveriges riksdag äktenskapslagstiftningen så att den även omfattade par där båda parter är av samma kön. Senare samma år tog kyrkomötet beslut om att tillåta samkönade äktenskap inom svenska kyrkan. Sedan dess är varje församling tvungen att se till att det finns en präst som kan genomföra sådana vigslar. Enskilda präster säga nej, det är då församlingens ansvar att låna in en präst som kan förrätta vigseln.

En rundringning till de olika pastoraten i Sjuhärad visar att det finns stora geografiska skillnader när det kommer till vilka pastorat som har möjlighet att erbjuda vigsel utan att låna in en präst.

Störst är skillnaden mellan Borås stad och Marks kommun. I Borås uppger samtliga fem pastorat att de har präster som viger samkönade par. Av Marks totalt tio pastorat säger hälften att de inte har någon präst som kan viga, övriga har inte tagit ställning i frågan.

Prästen Anders Wickman säger att han inte funderar så mycket över att många pastorat inte erbjuder samkönad vigsel.

– Nej, inte alls, det är deras ställningstagande. Sedan är jag inte säker på att detta är en fråga där alla tagit ett beslut utifrån sin tro.

Hanna Broberg jobbar aktivt med HBT-frågor inom Svenska kyrkans unga. Hon tycker att det behövs en fortsatt diskussion kring de präster som inte vill viga samkönade par.

– Vi kan ju inte gå in och peta i deras enskilda tro och deras uppfattning. Däremot måste vi prata om det och komma fram till hur vi faktiskt ska hantera det. Många samkönade par som vill gifta sig är osäkra på om de vågar gå till församlingen, eftersom de inte vet vem de kommer att möta och hur den personen ser på dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".