Trots ett generellt förbud mot vattenskotrar i Borås så körs de på många sjöar, bland annat Viaredssjön. Foto: Joel Wendle

Förbjudna vattenskotrar i Borås sjöar

"Fler skotrar och höga farter"
1:41 min

Trots att vattenskoteråkning är förbjuden i de allra flesta sjöar, så förekommer det på många håll. Efter flera allvarliga olyckor i Sverige i år så ser nu Boråspolisen anledning att ingripa mot vattenskoteråkarna.

En av sjöarna i Borås där det i sommar körs med vattenskoter är Viaredssjön.

– Jag har sett fler vattenskotrar i år än förra året. Stundtals har det väl varit lite för höga farter nära stranden, säger Lars Brissman som bedriver båtuthyrning och kioskverksamhet vid strandkanten i Sandared. Bara några meter ut i vattnet ligger också en vattenskoter förtöjd, trots att den egentligen är förbjuden att köra med i Viaredssjön, liksom i de flesta andra sjöar.

Inga undantag från förbudet
Enligt Vattenskoterförordningen får vattenskoter bara köras i allmän farled eller där Länsstyrelsen har beviljat undantag. I Boråstrakten finns i nuläget inga undantag beviljade.

På miljökontoret har man fått en del samtal från personer som på olika sätt störts av vattenskoteråkning, berättar avdelningschef Jonas Edin.

– Vi har fått några enstaka klagåmål om körning på sjöar i Boråstrakten. Vid något tillfälle var det en person som hade kört i Viskan och skrämt änder.

Polisen kan komma att agera
Flera allvarliga olyckor i samband med vattenskoteråkning har skett i Sverige i år. Bland annat blev en kvinna som simmade i Mälaren påkörd och allvarligt skadad. I Borås har polisen inte fått in några anmälningar ifrån allmänheten, men kan nu ändå komma attt agera mot vattenskoteråkarna

–  Det var inte så länge sedan som det inträffade en olycka, detta är inte något som vi nonchalerar utan vi får titta på det, säger kommissarie Anders Cronehag på polisen i Borås.

Oklart rättsläge
Vattenskoterförordningen säger alltså att det bara är i allmän farled eller där länsstyrelsen beviljat undantag som det är tillåtet att köra vattenskoter, men det råder en oklarhet om reglerna i förordningen verkligen gäller. I flera domar har olika tingsrätter i Sverige konstaterat att de svenska reglerna strider mot EU-regler och anmälda vattenskoteråkare har friats. Men det oklara rättsläget hindrar enligt kommissarie Anders Cronehag inte Boråspolisen från att agera mot vattenskoteråkare.

 – Så länge som vi inte fått något annat besked är det vattenskoterförordningen som vi följer och rättar oss efter, säger han.

Oklart rättsläge

Det har i flera år rått en oklarhet i Sverige kring huruvida reglerna i vattenskoterförordningen stämmer överens med gällande EU-regler. Därför fick Havs- och vattenmyndigheten i juni ett uppdrag av regeringen att se över vattenskoterförordningen för att komma till rätta med de oklarheter som råder. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 29 november.

Via länkarna nedan kan du läsa hur Naturvårdsverket och Kustbevakningen just nu ser på det osäkra rättsläget.

Naturvårdsverket om vattenskoteråkning (extern länk)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".