För den som inte har något hem kan parkbänken vara en sista utväg.Foto: Scanpix.
Hemlösheten i Borås

Svårare för utsatta att få hyreskontrakt

Boendesamordnaren: "Ökat sedan 2007"
1:31 min

Hyresvärdar ställer allt oftare krav på att socialtjänsten ska stå för hyreskontraktet om en hyresgäst anses vara för osäker. I Borås ökar den typen av kontrakt.

Kalle Malmgren är boendesamordnare på sociala omsorgsförvaltningen, han bekräftar att det har blivit vanligare att kommunen kräver att socialtjänsten ska stå på lägenhetskontraktet.

– Sedan 2007 har det ökat med 33 lägenheter.

Kommunen står idag på kontraktet för 176 sociala lägenheter, en ökning med 23 procent sen 2007. Det handlar främst om så kallade övergångslägenheter dit människor med skuld- eller missbruksproblem flyttar eftersom de blivit utestängda från den ordinarie bostadsmarknaden. Socialtjänsten står då på förstahandskontraktet, medan personen i fråga får hyra lägenheten i andra hand.

Därefter prövar man varje år om hyresgästen skött sig och eventuellt kan ta över kontraktet, för det  krävs bland annat att personen i fråga har skött sig och inte dragit på sig några skulder. Varje år övergår ungefär 15 övergångslägenheter till vanliga förstahandskontrakt i Borås.

En av dem som står i kö för en övergångslägenhet är Jimmy. Han har haft missbruksproblem och är idag hemlös.

– Sen har jag skulder hos kronofogden också och det är ju inte lättare att få en lägenhet då, om det inte är en privatperson som hyr ut.

Boendesamordnaren Kalle Malmgren håller med om att skulder försvårar bostadssökandet.

– Bostadsmarknadssituationen är ju rätt så tung för många, så det är svårt att komma in. I många fall är det lika svårt att få en lägenhet som att söka ett banklån, om man har betalningsanmärkningar. Det är så det ser ut idag.

Tror du att det här är något som ökat nationellt eller är det mest i Borås?

– Jag tror att det har ökat nationellt, det har det.

Jimmy är tacksam för det stöd han får från socialtjänsten för att ordna upp sitt liv och hoppas att han inte ska behöva vänta så länge till på att få ett boende. Hans största motivation är dottern, och önskan om att ge henne ett bra liv.

– Hon betyder allt. Allt. Det är den största moroten för att få ordning på livet igen.

Problemet känt inom kommunen

I Borås stads plan mot hemlöshet står "Bostadslösheten har blivit ett alltmer centralt problem för socialtjänsten att hantera. Såväl kommunala som privata hyresvärdar ställer krav på att socialtjänsten ska stå för kontrakten för människor som anses vara för "osäkra" för att ha förstahandskontrakt. Socialtjänsten får därför stå för allt fler andrahandskontrakt. Det har vuxit fram en sekundär bostadsmarknad med socialtjänsten som hyresvärd. Socialtjänsten får dubbla roller; som hyresvärd och hjälpare."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".