Marie Andreasson. Bild: Johan Blixt/P4 Väst Sveriges Radio

Marie Andreasson fick ett nytt hjärta

"Man känner sig väldigt tacksam"
1:28 min

22-åriga Marie Andreassons nya hjärta gav henne ett nytt liv. Men det har blivit svårare att få donerade organ. Maries resa mot ett nytt hjärta började i december när många organ samtidigt slutade fungera.

– Jag kommer inte ihåg någonting förrän jag vaknade tre veckor senare på Sahlgrenska, säger Marie Andreasson när hon försöker komma ihåg hur det var när organen gav upp i december.

Marie fick multiorgansvikt två dagar innan hon var beräknad att föda sitt barn. Höggravid kördes hon i december till sjukhus med andningssvårigheter. På vägen dit tuppade hon av. Njure, lever, lungor och hjärta hade lagt ner och hon var för svag för att sövas för ett kejsarsnitt. Säsongsinfluensan hade satt sig på hjärtat och hon hade blodförgiftning och lunginflammation.

När hon vaknade upp tre veckor senare, på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg fick hon veta att hon förlorat sin bebis och fått en konstgjord hjärtpump.

– Det blir en chock, man är inte beredd på det och man tror att det kan hända alla andra men det kan inte hända mig, säger Marie Andreasson.

Förhoppningen om att hjärtat skulle återhämta sig med hjälp av en pump försvann med tiden och Marie sattes i våras på hjärttransplantationslistan. I början av juni fick hon ett nytt hjärta donerat. 

– Man känner sig väldigt tacksam. Det är svårt att veta vart man ska rikta tacksamheten för man vet inte vem det är som donerat men otroligt tacksam för att man har fått en ny chans, säger Marie Andreasson.

Bengt-Åke Henriksson är regional donationsansvarig läkare i Västra Götalandsregionen. Han berättar att de ser en minskning av antalet donatorer.

– Behovet är tyvärr alltid större än vad tillgången är och tyvärr ökar antalet på väntelistan lite grann. Det är så att alla personer som avlider kan inte bli donatorer utan man måste avlida under respiratorbehandling, säger Bengt Åke Henriksson.

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".