Han jobbar för KRIS och har snart varit drogfri i fyra år. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
HEMLÖSHETEN I BORÅS

Utan hem och med ölet som vän

4:11 min

Kring Hötorget samlas många som inte har någon annanstans att ta vägen. P4 Sjuhärad har träffat dem.

En del är hemlösa. Några missbrukar alkohol och flera har haft andra missbruk. De är arbetslösa, pensionärer eller befinner sig i socialtjänstens arbetsmarknadsåtgärder. Och de hänger på gatorna i Borås.

– Jag har döpt folk här till team drinking boys. Det är de som alltid seglar här omkring.

Det är solig förmiddag. På Hötorget i Borås har en grupp människor samlats. Några av dem dricker öl. Någon är hemlös, några har varit hemlösa. Flera bor i lägenheter som kommunen har ordnat, på så kallade sociala kontrakt. Jag är på Hötorget ett par gånger och träffar de som umgås där. Vid ett tillfälle kommer polisen och kör bort de som öppet dricker öl.

Det tar en stund, men sen är de tillbaka. Öppnar nya öl och är irriterade över att polisen hällt ut den förra. En man har varit hemlös i två år.

– Jag hade bara en kartong. Och du ligger där och det är kallt som fan ute på vintern. När du vaknar och ska sträcka på benen hör du hur det knäcker i benen på dig. Att vara hemlös är inte roligt alls.

En sekundär bostadsmarknad
I Borås stads plan mot hemlöshet står att allt fler privata och kommunala hyresvärdar kräver att socialen ska stå på kontraktet för hyresgäster som anses vara för osäkra. Det står, citat: "Det har vuxit fram en sekundär bostadsmarknad med socialtjänsten som hyresvärd". Och flera av de jag pratar med bor i så kallade övergångslägenheter. Kalle Malmgren arbetar som bostadssamordnare på socialtjänsten i Borås stad:

– Sen 2007 har det ju ökat med 33 lägenheter då.

Borås stad har i nuläget 176 lägenheter där människor som av olika anledningar inte kan ta sig in på den ordinarie bostadsmarknaden bor.

– Bostadsmarknadssituationen är ju rätt så tung för många, så det är svårt att komma in. I många fall är det lika svårt att få en lägenhet som att söka ett banklån, om man har betalningsanmärkningar. Det är så det ser ut idag, säger Kalle Malmgren.

Vill inte ställa upp med namn
Några av dem som samlats på Hötorget försöker övertala en kvinna att prata med mig. Hon har varit hemlös i flera år men nyss fått ett hem. Men hon vill inte prata. Hennes barn vet inte att hon har varit hemlös. Och hon vill att det ska förbli så.

De flesta vill inte ställa upp med namn. En man i 65-årsåldern är en av dem. Han vill inte bli en av dem som polisen har koll på, och han har aldrig sovit i fyllecell.

– Det beror väl på vad man har för spärrar, jag har den spärren va, att om jag nu dricker så dricker jag inte på stan.

Han har en lägenhet. Där sover han på dagarna och på nätterna sitter han uppe och tittar på tv och dricker öl. Han har varit uppe hela natten som gick också, men idag sitter han på Hötorget eftersom han varit på vårdcentralen. Klockan är halv elva och jag undrar om han inte ska gå och lägga sig.

– Jo, jag var på väg för det men så träffade jag honom här. Man måste ju ha någon social kontakt, någon att prata med ibland.

På frågan varför de dricker svarar den ene att det är gott och den andre att han har ölet som vän.

– Jag känner inga människor att umgås med. Så det är ölet som är min kompis.

Träffen samlar många
Några tycker att kommunen är dålig på att ordna samlingsplatser. Någonstans att ta vägen och något att göra. Men det finns en samlingsplats. Träffen drivs av Borås stad och öppnade i mars, sedan en månad tillbaka har de öppet även på helgerna. Det är den första öppna verksamheten i Borås dit vem som helst kan komma, Rauno Kekkonen är en av de som arbetar där:

– Vi frågar inte så mycket, vi frågar inte varifrån de kommer och oftast inte ens vad de heter. Utan vi säger välkommen, varsågod och ta en fika. Sen börjar de berätta själva om varifrån de kommer och varför de är här.

Kenneth Gustavsson är en av de som brukar vara på Träffen. Han jobbar för KRIS och har snart varit drogfri i fyra år.

– Jag tycker att det är det bästa Borås hittat på på länge så att folk kan komma hit istället för att gå ut och droga. Det är ju ett ställe man kan vara på som är drogfritt och det behövs för att ha en chans att kunna lägga av med droger.

Kenneth är 55 år. Han växte upp på barnhem. Likt många andra i hans situation utsattes han för kränkningar. Men han vill inte ha de 250 000 som de som kränkts under sin tid på barnhem eller i fosterhem mellan 1920 och 1980 erbjudits. Helst vill han bara glömma.

– Jag har varit i helvetet om det är så.

Han berättar om hur han stängdes in i mörka rum där de spolade vatten på honom innan han ens var fyra år och om sexuella övergrepp.

Men hur mycket tror du att din barndom påverkat var du hamnade sen?

– Allt. Fast jag hade nog hamnat där ändå.

Vid tolv års ålder började han med amfetamin och när han var 18 bytte han barnhem mot fängelse. Nästan 20 år har han suttit i fängelse. För grova narkotikabrott, rån och mordförsök. Men för tre år sedan blev han frälst och hittade en familj i Pingstkyrkan i Borås. Nu brinner han för att hjälpa andra ur missbruket.

– Jag blir glad när jag ser alla här, som kämpar varje dag. Det är goa människor som hamnat lite snett och jag brinner för dem för jag har suttit där själv.

Utanför Träffen möter jag en av kvinnorna som jag träffade på Hötorget ett par dagar tidigare. Hon tycker att Träffen är bra. Varje morgon när de öppnat kan man komma dit och få två mackor. Men bara om man är nykter och idag är hon full.

Vi återvänder till Hötorget och mannen i 65-årsåldern. Han tycker att det är bra att Träffen öppnat.

Är man arbetslös och ensam, eller pensionär. Det skulle vara roligt att veta hur många ensamma pensionärer som sitter hemma om dagarna.

Hans hand skakar. Mannen som tidigare var hemlös. Det är en skada efter en bilolycka.

– Det måste du göra något åt det där skakandet, säger den 65-årige mannen.

– Äh, det går över när jag får något att supa. Eller skaffar du valle åt mig så blir det bra.

– Du menar...

– Valium. Eller moffe så blir det skitbra. Fast nej, jag vill inte gå igång på det.

– Tar du valium så somnar du.

– Nej, tar jag valle så hamnar jag väl tre meter under jord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista