Tack vare gruppens insatser har många sluppit hamna på gatan. Foto:Scanpix
Hemlösheten i Borås

Lyckad satsning för färre vräkningar

1:28 min

Tack vare en lyckad kommunal satsning har antalet vräkningar i Borås minskat kraftigt. Den vräkningsförebyggande gruppen startade 2008, och har sedan dess bidragit till att nära 300 hushåll sluppit bli av med sina hem.

Antalet vräkningar i Borås ökade kraftigt i finanskrisens kölvatten. För att få bukt med problemet och stävja hemlösheten startade kommunen under 2008 en grupp som arbetar med vräkningsförebyggande åtgärder. Satsningen har gett resultat, säger Katarina Kovacevic som är socialassistent och arbetar med statistiken för vräkningsförebyggande gruppen.

– Vi försöker hitta den bästa lösningen både för hyresvärden och hyresgästen.

Avstyra vräkningen i tid
Arbetet går ut på att fånga upp de hyresgäster som på grund av störningar eller hyresskulder hotas av vräkning.

Enligt lag är hyresvärden skyldig att kontakta socialnämnden innan ett vräkningsärende går vidare till kronofogden. Då har socialen tre veckor på sig att tillsammans med hyresgästen lösa situationen innan ärendet går vidare till kronofogden som genomför vräkningar. Det kan handla om att göra upp avbetalningsplaner och på andra sätt hjälpa till att ordna upp personens livssituation. Man vill till varje pris undvika att människor hamnar på gatan.

– Målet är att hyresgästen ska lösa sina problem innan det går till avhysning, vi räknar det som ett misslyckande om det går så långt som till avhysning, säger Katarina Kovacevic.

En insats värd att satsa på
De första två åren finansierades verksamheten med statliga medel. Eftersom resultaten var goda beslöt Borås stad senare att göra satsningen permanent.

Siffrorna visar arr gruppens arbete gör skillnad. Varje år hanterar gruppen ungefär 1000 ärenden. Under 2009 gick 101 ärenden till vräkning och av dessa genomfördes 37 vräkningar. I övriga fall lyckades man ordna upp situationen. Detta kan jämföras med att 70 ärenden gick till vräkning 2012 och att bara 19 av dessa vräkningar genomfördes. Men för Katarina Kovacevic kan gruppens framgång inte bara mätas i siffror.

– Det är inte en så stor siffra egentligen, men ändå är den stor. Målet är att ingen ska vräkas, men ändå blir det vräkningar. Det finns hyresvärdar som inte vill ha dåliga hyresinbetalare utan de vill bli av med dem och då kan vi inte göra mycket åt det.

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista