1 av 7
Foto: Camilla Walldán, P4 Sjuhärad
2 av 7
Arne Staaf har arbetat på kyrkogården i 40 år. Foto: Camilla Walldán, P4 Sjuhärad
3 av 7
Foto: Camilla Walldán, P4 Sjuhärad
4 av 7
Gravplatsutställningen på Sankt Sigfrids Griftegård. Foto: Camilla Walldán
5 av 7
Foto: Camilla Walldán, P4 Sjuhärad
6 av 7
Elin Andreasson på kyrkogården. Foto:Camilla Walldán, P4 Sjuhärad
7 av 7
Foto: Camilla Walldán, P4 Sjuhärad
Gravplatser

När döden blir personlig

Kyrkogårdsarbetaren: "Nallebjörnar och foton"
1:42 min

Sedan början av 2000-talet har våra kyrkogårdar blivit allt mer personliga. Många väljer bort de traditionella gravstenarna till förmång för en egen alternativ variant, och smyckar den sedan med personliga föremål som berättar något om den som levt. 

I mer än 40 år har Arne Staaf varit kyrkogårdsarbetare på Sankt Sigfrids Griftegård i Borås. Han har på nära håll kunnat följa utvecklingen mot personligare gravplatser .

– Jag kan absolut se att gravarna har blivit mer personliga, både vad gäller stenar och andra utsmyckningar. Det är ju det här med fåglar och händer, änglar, nallar och andra gosedjur.

Friheten att själv utforma sin grav varierar beroende på var den ligger. Den som tar över en gravplats i ett gammalt kvarter måste välja en sten i linje med det områdets tidsepok. I de nya kvarteren har man större svängrum och kan välja ganska fritt hur gravplatsen ska se ut - så länge den inte väcker anstöt.

Det är många som utnyttjar den friheten, vissa går så långt att de väljer att smycka sin sten med ett fotografi på sig själva. Arne Staaf tror att just fotografierna är ett uttryck för en annan begravningstradition än den svenska.

– Jag tror att de kommer ifrån andra kulturer som har kommit hit, och då tar vi efter mer och mer.

Svenska kyrkan är positiva till att människor gör mer personliga gravar. På nya grav-kvarteret Nunneörten, på Sankt Sigfrids griftegård, har man låtit en rad konstnärer ställa ut gravstenar, som ska inspirera till alternativa val. De är gjorda i material som glas, järn och trä.

Boråsaren Elin Andreasson besöker kyrkogården idag, och tittar på stenarna, men fastnar inte för någon. Hon tycker det är svårt med de nya mer uttrycksfulla, personliga gravarna, och gillar i synnerhet inte foton.

– Det blir lite väl personligt och nära. Går jag till en kyrkogård så gör jag det för att besöka en person, men helt plötsligt är det så många fler. Det blir lite ledsamt på kyrkogården, för stort och för många känslor att ta in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".